Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSverige bronsmedaljörer i mekatronik

Sverige bronsmedaljörer i mekatronik

Viktor Öhlén och Anders Wadman arbetar med sin bronsvinnande maskin. Under veckan skulle maskinen bland annat byggas ihop, energioptimeras och få delar utbytta – allt på tid. Foto: Yrkeslandslaget.

Det blev svensk succé i Yrkes-VM 2011. Fyra medaljer delades ut, och en av dem till 20-åringarna Anders Wadman och Viktor Öhlén, som tog hem bronset i den kanske allra tuffaste grenen – mekatronik.

Under en veckas tid har tävlingarna pågått i London. Och den gren med allra flest tävlande, hela 32 lag, var mekatronik.

I årets tävling var utmaningen att på så kort tid som möjligt bygga en maskin som skulle programmeras att utföra vissa specifika uppgifter. 

– Maskinen hade egentligen ingen riktig funktion. Den skulle flytta runt små puckar, sortera dem efter färg, fylla dem med metallbrickor och sätta lock på. Alla lagen fick en massa cylindrar och skruvar i påsar, och några skissartade ritningar på hur maskinen skulle kunna se ut. Sedan var det bara att bygga, säger Victor Öhlén.

Anders Wadman från Katrineholm och Viktor Öhlén från Köping var mer än nöjda med att dela bronsplatsen med Korea. Foto: Yrkeslandslaget.

Men det handlade också om att bygga fort. Flera lag klarade inte av att utföra uppgiften inom utsatt tid. Och i det avgörande momentet sattes deltagarnas snabbhet åter på prov – så fort som möjligt skulle någon del på anläggningen bytas ut.

– Det tuffaste var helt klart att klara tidsgränsen. De sista två dagarna var väldigt pressade, då hade vi jobbat i full fart i fyra dagar. Men vi lyckades riktigt bra, och det var det som gjorde att vi lyckades ta medalj, säger Victor Öhlén.

Och det blev alltså ett brons, delat med Korea. Även guldet delades, mellan Japan och Brasilien. Men någon besvikelse över att man inte kom högre upp på prispallen finns inte.

– När man tittar på de andra lagen som kom på pallen så kan man inte vara besviken. De har tränat varje dag i två år, och vi har tränat mest på helgerna när vi har haft tid, säger Victor Öhlén.

Att man trots de betydligt sämre övningsförutsättningarna lyckades ta sig upp på pallen förklarar Victor Öhlén med en egenskap som han tycker sig dela med många andra i landet.

– Vi fick ju uppgifter som ingen hade sett tidigare, så det handlade mycket om att vara innovativ. Och vi svenskar är väl bra på att inte bara göra som man alltid har gjort tidigare, utan att hitta nya lösningar på problemen.

Varken Victor Öhlén eller Anders Wadman arbetar båda som konstruktörer och programmerare, men ingen av dem har någon särskild utbildning inom mekatronik – bara ett stort intresse.

– Men jag funderar på att plugga vidare. Och i så fall blir det ju till civilingenjör, säger Victor Öhlén.

Fotnot: Det svenska Yrkeslandslaget bestod i år av 27 ungdomar som tävlade inom 24 olika yrken. Sverige fick även medlajer i grenarna omvårdnad (silver), trädgårdsanläggning (silver) och billackering (brons).

Läs mer:
» Victor Öhléns och Anders Wadmans VM-blogg

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.