Föräldraledighet är rena chefskursen

Svenska ingenjörer blir alltmer jämställda vad gäller att ta ut föräldradagar, visar en ny undersökning från Sveriges Ingenjörer. Både mammor och pappor tycker dessutom att föräldraledigheten stärker dem i arbetsmarknadens mest efterfrågade egenskap – social kompetens.

Svenska ingenjörer blir alltmer jämställda vad gäller att ta ut föräldradagar. Papporna tar ut betydligt mer föräldraledighet än för sex år sedan. Både mammor och pappor tycker dessutom att föräldraledigheten stärker dem i arbetsmarknadens mest efterfrågade egenskap – social kompetens. Det visar en ny undersökning som Sveriges Ingenjörer har gjort.

Undersökningen där över 1 200 medlemmar i Sveriges Ingenjörer har svarat, visar att nästan var tredje pappa tar ut mer än sex månaders pappaledighet. Det är dubbelt så många som för sex år sedan. De flesta föräldrar som Sveriges ingenjörer har tillfrågat skulle vilja vara lediga ännu längre, men hindras av ekonomiska skäl.

Helene Sjöman, jämställdhetsexpert och biträdande förbundsjurist på förbundet, som har gjort undersökningen tillsammans med jämställdhetsgruppen på kansliet, noterar en positiv utveckling på flera områden.

– Det är i och för sig fortfarande många som säger att de halkar efter i lön av att vara hemma länge med barnen, men de är ändå betydligt färre än i den förra undersökningen som vi gjorde för sex år sedan. Då ansåg varannan kvinna och var fjärde man att karriären påverkades negativt av att vara hemma med barnen. I dag är det var tredje kvinna och var tionde man som tycker så, säger Helene Sjöman.

Helene Sjöman.

Hon tror att förbudet mot att missgynna föräldralediga i karriären, som kommit sedan förra undersökningen, har spelat en viss roll. Samtidigt har också debatten bidragit till att öka medvetenheten hos både anställda och hos arbetsgivare. Män och kvinnor hämtar och lämnar lika mycket på dagis och fritids, och de delar även lika på att vara hemma med sjuka barn.

Men det resultat som Helene Sjöman allra helst vill lyfta fram är att majoriteten av både mammor och pappor tycker att de under sin ledighet lär sig något nytt för karriären. 76 procent av kvinnorna och 61 procent av männen ser tiden hemma med barnen som en kompetensutveckling. De blir effektivare, bättre på att prioritera och bättre på att hantera konflikter. Dessutom får de får ökad empati.

– Det är sådant som arbetsgivarna skickar medarbetarna på kurs för, säger Helene Sjöman.

Läs mer:
» Hela rapporten ”Kids & karriär” från Sveriges Ingenjörer (pdf)

Sture Henckel

1 kommentar

  • Harald

    Ingenjorens uppfattning om personlig utveckling och arbetsegenskaper inhamtade under foraldraledigheten: Overvagande positiv

    Arbetsgivarens installning till foraldraledighet: Overvagande positiv eller neutral

    Paverkan pa lon och karriar: Overvagande neutral eller negativ

    De foraldralediga ingenjorerna lyfter fram personlig utveckling och exemplifierar med egenskaper som “Samarbetsformaga”, “Effektivitet”, “Prioritering” mm. Trots att de har arbetsgivare som ar overvagande positiva till foraldraledighet lyckas man inte realisera denna personliga utveckling pa ett satt som ger karriar- och/eller lonefordelar.

    Kan det vara sa att ett problem med rapporten ar att den inte tar hansyn till de foraldralediga ingenjorernas starka vilja att lyfta fram upplevda positiva sidor av foraldraledigheten – sidor som uppenbarligen inte uppfattas pa samma satt av deras arbetsgivare?

    03 november 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar