Saab blir kinesiskt

Nu är det klart – de kinesiska bilföretagen Youngman och Pang Da köper Saab. Det framgår av rekonstruktörens inlaga till Vänersborgs tingsrätt. Och akademikerna på Saab pustar ut.  

Nu är det klart – de kinesiska bilföretagen Youngman och Pang Da köper Saab. Det framgår av rekonstruktörens inlaga till Vänersborgs tingsrätt. Och akademikerna på Saab pustar ut.  

– En sten har ramlat bort från bröstet. Det är väldigt skönt att den här långbänken kommit till ett avslut. Det här kan nog bli bra, säger akademikerförenings ordförande Per Bränneby till TT.

Per Bränneby, akademikerföreningens ordförande. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Så sent som förra veckan ville rekonstruktören Guy Lofalk avbryta rekonstruktionen av Saab. Men i hans senaste inlaga till tingsrätten kommer alltså helt nya bud – där framgår att Youngman och Pang Da har tecknat en avsiktsförklaring om att köpa alla aktier i Saab Automobil.

Prislappen blir 100 miljoner euro, motsvarande drygt 900 miljoner kronor, och kommer att betalas stegvis. De kinesiska företagen ska också skjuta till den finansiering som krävs i samband med rekonstruktionen. Rekonstruktören Guy Lofalk har nu också valt att dra tillbaka sin begäran om att rekonstruktionen avbryts.

Saab blir alltså ett kinesiskt bolag – men akademikerklubbens ordförande är inte orolig för att verksamhet ska flytta till Kina.

– Vi har inte fått några sådana signaler i alla fall. Den kompetens som kineserna efterfrågar finns i Trollhättan, och är svår att flytta på. Vi kommer att hamna i liknande sits som Volvo Personvagnar, säger han.

Även Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson är hoppfull om Saabs framtid.

– Jag är inte överraskad. Många hade kanske gett upp hoppet, men jag trodde nog hela tiden att det skulle bli en lösning till sist. Saab är en ganska liten biltillverkare, men varumärket är oerhört starkt och nu tror jag att det kommer att finnas kvar under lång tid framåt.

Läs mer om Saab-krisen:
» Saab beviljas rekonstruktion (ingenjoren.se 21/9 2011)
» Ingenjörerna avvaktar hovrättsbeslut (ingenjoren.se 20/9 2011)
» Konkursansökan trots lokala protester (ingenjoren.se 12/9 2011)
» Saab begärs i konkurs (ingenjoren.se 12/9 2011)
» ”Detta kan vara slutet för Saab” (ingenjoren.se 30/8 2011)

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar