Första jobbet kan bli mardrömsjobbet

Nyanställda som vill visa sig duktiga på jobbet har ofta svårt att säga nej. Utmanande arbetsuppgifter, karriärmöjligheter och löften om högre lön lockar många unga ingenjörer att ge allt på jobbet . Men hur länge orkar man?

Nyanställda som vill visa sig duktiga på jobbet har ofta svårt att säga nej. Utmanande arbetsuppgifter, karriärmöjligheter och löften om högre lön lockar många unga ingenjörer att ge allt på jobbet. Men hur länge orkar man?

Mediekoncernen MTG kallar sina trainees för Luma eftersom de förväntas komma först och tända ljuset och gå sist på kvällen och släcka. Standbytiden är 24/7 – dygnet runt, sju dagar i veckan.

Kollektivavtal och övertidsersättning är i allmänhet inte vad företagen lockar nyexaminerade ambitiösa talanger med. I stället ha handlar det om att försöka framstå som trendiga och unika. Självklart har man Iphones, en läcker kaffemaskin, kanske pingisbord och fredagspub. Fetaste lockbetet är en blixtsnabb karriärväg.

En del unga ingenjörer ser redan från början sitt första jobb som en språngbräda men hög lön och förmåner kan bli en honungsfälla. Civilekonomen Marika King skrev för ett par år sedan boken Supernova som handlade om hennes erfarenheter som ung konsult på Mckinsey & Co. Hon jobbade 50-80 timmar i veckan och gick till slut in i väggen.

Konsultbranschen är tuff men kan också ge karriären en raketstart. Det gäller att vara medveten om vad som förväntas av dig som anställd. Jonna Lahdensuo är studenthandläggare på Sveriges Ingenjörer och hon försöker få studenterna att bli mer uppmärksamma när de söker jobb och blir erbjudna en anställning.

– Få inser vad det innebär att jobba på ett företag som saknar kollektivavtal och inte erbjuder motsvarande förmåner i anställningsavtalet. De flesta vågar inte ifrågasätta och skriver snällt under det avtal som arbetsgivaren lägger på bordet. Många tänker inte heller på att ett avtal innehåller så mycket annat än lön.

Jonna Lahdensou ber alla medlemmar som hon träffar på högskolorna att kontakta Sveriges Ingenjörer om de har funderingar kring sitt anställningsavtal.

En del skriver också på avtal om konkurrensklausuler utan att inse konsekvenserna.

– Det kan bli en riktigt obehaglig överraskning när de efter några år vill byta jobb, säger Jonna Lahdensuo.

Magasinet Ingenjören kommer att ägna den fackliga guiden i det första numret efter årsskiftet åt temat ”första jobbet”. Därför vill vi gärna komma i kontakt med unga medlemmar som kan berätta om tuffa arbetsvillkor på det första jobbet. Kanske stod villkoren i avtalet som du aldrig granskade? Kanske tvingades du byta övertidsersättningen mot en semestervecka och jobbade hundratals övertidstimmar? Fastnade du i honungsfällan?

Mejla Ingenjören och berätta

8 kommentarer

  • Arbetsrättens helvete

    Det är en skandal att inläggen ska modereras. Jag trodde inte att Sveriges Ingenjörer var en Censurfabrik.
    Välkommen till Sovjetunionen!

    19 november 2011
    • Peter

      Hej!

      Det finns flera skäl till att vi har valt att förhandsmoderera våra kommentarer. Det främsta är att undvika att publicera personangrepp och kränkande inlägg, så att nivån på debatten hålls någorlunda hög. Eftersom vi är en liten redaktion har vi inte möjlighet att hålla koll på kommentarerna hela tiden. Om kommentarerna inte hade varit förhandsmodererade skulle kränkande inlägg alltså kunna ligga på hemsidan i flera dagar utan att plockas bort.

      Däremot censureras aldrig några åsikter, och i de fall när någon har skrivit en kommentar som vi väljer att plocka bort så mejlar vi alltid personen ifråga och ber henne/honom att omformulera sin kommentar förutsatt att det finns en mejladress angiven.

      Med vänlig hälsning,

      Peter Alestig Blomqvist
      Webbredaktör

      21 november 2011
  • Arbetsrättens helvete

    Jag blev väldigt störd på en sak. Varför kräver Nybörjarna inte sin rätt? Därför att alternativen är värre.

    Sveriges Ingenjörer bidrog till myten att allt är guld och gröna skogar bara man har en civilingenjörsexamen. Eftersom jag gick på den myten har jag ej jobbat som ingenjör sedan 2003. Ingen talar ju om hur verklighetens arbetsmarknad ser ut! Det är ju det som medlemmarna behöver höra, annars lurar Ni ju Era nya medlemmar. Ni skapar en illusion om att allt är guld och gröna skogar och de som går på det får inget jobb, för de får inte reda på verkligheten.
    Den viktigaste kursen man behöver läsa för att få jobb som ingenjör i Sverige är en grundkurs i Svensk arbetsrätt. Eftersom Ni inte informerar om detta blir det arbetslösa civilingenjörer.

    19 november 2011
  • A

    MItt första jobb blev just en mardröm. Nykläckt ingenjör full av energi och glädje över första jobbet. En medelstor firma som i mitt tycke gav mig en chans. Det var inte mängder av övertid som knäckte mig utan maktlöshet, rädsla, känslan av att vad man än gjorde så räckte det inte till, inget man gjorde blev bra, otrolig tidspress, konstant omöjliga uppdrag. Lägg till att så fort man började andas att det var lite tufft så blev man mött av total oförståelse.
    Det slutade med att jag efter ca 2,5 år hade bröstsmärtor och frekvent huvudvärk. Jag hittade till slut ett annat jobb. Har nu helt lämnad den typen av jobb. Inte vad jag tänkte mig när jag började plugga till ingenjör.

    19 november 2011
  • Lisa

    Jag är alltid förberedd inför första mötet med en potentiell arbetsgivare, och är en ganska tuff förhandlare när det gäller mina önskemål på avtalet (jag köper inga kommentarer som ”det är det här som gäller” eller liknande), mycket mer går att diskutera än man tror. Om man bara tar det som erbjuds kan det resultera i stort missnöje senare, (eller obehagliga överraskningar om man inte läser igenom avtalet ordentligt).

    18 november 2011
  • CG

    Om Sveriges Ingenjörer ska granska avtalen får ni se till att göra det korrekt och professionellt! Jag har varit med om att ni felaktigt påstod att vissa delar av ett avtal var olagligt. Det blev ingen bra start på det jobbet kan jag säga…

    18 november 2011
  • Konsult

    Kände igen mig lite när jag såg rubriken men efter att ha läst artikeln inser jag hur bra jag har det ändå. Jag har jobbat i snart två månader hos min uppdragsgivare och jobbat helg varannan helg och sällan gått hem efter åtta timmar på vardagarna. Men jag har inget konkurrensavtal, ingen extra semestervecka eller något sådant. Däremot har jag flextid. Ibland har jag funderat lite på om inte timlön hade varit bättre än flextid för att få pengar för de extra timmarna på vardagarna, som jag i och för sig mer eller mindre själv väljer att jobba. Men idag är jag sjuk och kunde använda den insparade flextiden för att ta ledigt istället för att förlora pengar. För även om jag känner mig lite sliten mot slutet av veckorna ibland känns det ändå värt det för pengarna man tjänar. Kontrasten mot att leva som fattig student är enorm. Vill inte skryta för de som inte ens har övertidsersättning men om vi jobbar beordrad övertid på ”kvalificerad tid” (helger, helgfria vardagar före 6 och efter 20) för vi välja mellan att ta ut det i 100 % av timlönen för den tiden och tiden i ledighet eller 200 % timlön för den tiden. Hittills ser jag bara fördelar med att vara konsult, om jag jämför med kollegor som är fast anställda. Vet dock inte hur mycket mer de tjänar.

    17 november 2011
  • MC

    Självklart är det så, det är väl legio att alla på konsultbolag är övertidsavlösta med en extra semestervecka istället, i alla fall de företag jag jobbat på eller vart på intervju hos. Hade jag kunnat ta ut mina övertidstimmar istället så hade jag fått 8 veckors extra semester förra året, rätt skapligt. Dock tror jag de flesta som söker sig till den här typen av firmor är fullt medvetna om vad som gäller och klagar inte, de flesta ser det som en språngbräda till nästa anställning som förhoppningsvis är lite mer human men att hundåren i konsultsvängen ändå lönat sig i längden.

    /MC

    17 november 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.