Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtKämpigt att vara i en stor global organisation

Kämpigt att vara i en stor global organisation

I en global organisation blir beslutsvägarna ofta långa och det gäller inte tappa den lokala förankringen. Men den stora utmaningen i det fackliga arbetet är att skapa förståelse för den svenska modellen, konstaterar Cecilia Wahlström, ordförande för Akademikerföreningen på Westinghouse.

Hur länge har du jobbat fackligt? 

– Vid årsmötet 2018 fanns det två vakanta platser i akademikerföreningens styrelse. Jag hade blivit tillfrågad tidigare, men tvekade eftersom jag inte riktigt visste vad uppdraget innebar. Under årsmötet beslutade jag mig ändå för att engagera mig, eftersom jag tycker att fackets arbete är viktigt. Året efter det blev jag ordförande i den lokala Akademikerföreningen. Sedan i höstas är jag även ordförande i European Work Council, Europarådet för det fackliga arbetet i Westinghouse.

Hur mycket tid lägger du på fackligt arbete? 

– Det varierar mycket beroende på vad som händer inom företaget lokalt och inom EWC. Men i perioder kan det handla om totalt 50 procent av min arbetstid.

Månadens förtroendevalda

Cecilia Wahlström
Bor:
Västerås
Arbetsplats: Westinghouse Electric Sweden. Har verksamhet med allt inom kärnkraft, från forskning och utveckling av kärnbränsle, bränsleproduktion, service och underhåll av reaktorer till avveckling av reaktorer.
Fackligt uppdrag: ordförande för Akademikerföreningen samt ordförande för European Work Council inom Westinghouse.
Jobbar som: Beräkningsingenjör inom kemi och strålning.
Utbildning: Civilingenjör i energisystem, Uppsala universitet.

Vad är det bästa med att jobba fackligt? 

– Jag var ju själv lite tveksam att engagera mig, men det var inte alls som jag föreställt mig. Det är mycket roligare! Jag har fått en mycket bredare bild och en helt annan förståelse för företaget. Dessutom är det utvecklande för mig rent personligt eftersom jag hamnar i situationer som tvingar mig att gå utanför min bekvämlighetszon. Tidigare tyckte jag exempelvis att det var jobbigt att prata inför folk, men det är något jag känner mig mycket mer bekväm med nu.

– För mig är det värdefullt att känna att jag kan göra skillnad, att ro iland en fråga som vi drivit under en längre tid, eller att hjälpa en enskild medlem. Det är ofta svårt att få folk att engagera sig som förtroendevald och jag tror att vi behöver bli bättre på att berätta vad vi gör och hur vi är med och påverkar företaget.

Vad gör du i din fackliga roll? 

– Organisationen på Westinghouse har förändrats mycket de senaste åren, företaget har blivit mycket mer globalt. Mycket i mitt uppdrag handlar om att vara med i förhandlingar och se till att vi blir informerade på det sätt som vi ska. Jag upplever att det har trappats upp i takt med att företaget globaliserats. I min fackliga roll är jag involverad i det mesta som händer på företaget ur personalsynpunkt, allt från bemanning och rekrytering av chefer till enskilda medlemsärenden. Vi har även ett bra samarbete med de andra lokala klubbarna och vi driver ibland vissa frågor gemensamt.

– Inom EWC träffas vi ungefär varannan vecka och pratar om det som händer lokalt i de olika länderna. Rådet fungerar även som ett “MBL-light”. När företaget ska genomföra förändringar som påverkar minst två länder i Europa så måste de informera och konsultera EWC. Det är intressant att möta de fackliga kollegorna i andra länder. Arbetsrättslagarna ser lite olika ut i de olika europeiska länderna och man märker även att det finns en del kulturella skillnader.

Vad är den största utmaningen på din arbetsplats?

– Bolaget växer mycket nu, inte minst i Sverige. Kärnkraften har fått ett uppsving, vilket är väldigt kul – förhoppningsvis kommer jag att få vara med och bygga ny kärnkraft i Sverige innan jag går i pension. Vi märker också att många nu ser kärnkraften som en spännande bransch och det har blivit lättare att rekrytera unga. Samtidigt saknas det ibland förståelse i den globala ledningen för svenska lagar och avtal (den svenska modellen), att saker måste ske i en viss ordning. Detta är något som vi, tillsammans med HR, kämpar med.

– Jag upplever att många frågor hamnar långt upp i den globala organisationen. Från vårt perspektiv är det viktigt att vi kan växa på ett hållbart sätt och att personalen mår bra. Här är det viktigt att inte tappa den lokala förankringen och förutsättningarna, men det är en utmaning inom ett så stort och globalt företag.

Månadens förtroendevald

Vad gör en förtroendevald? Hur ser det fackliga arbetet ut och vad är det bästa med att jobba fackligt?

I en ny serie möter Ingenjören.se förtroendevalda för att ta reda på vad rollen innebär och hur det kan se ut i den fackliga vardagen.

Fler intervjuer hittar du här.

Vad tar du med dig för erfarenheter från ditt fackliga arbete in i ditt nuvarande eller kommande arbete?

– Allt jag gör i det fackliga arbetet ger mig otroligt mycket, inte minst på det personliga planet. Jag känner mig mer säker på mig själv, jag har en bättre bild av hur företaget fungerar och den insikten hjälper mig både nu och i framtida roller. Men framför allt känslan av att kunna påverka och göra skillnad.

Vad tror du att våra medlemmar inte känner till om Sveriges Ingenjörer?

– En sak som jag inte visste tidigare var det stora utbud av föreläsningar som man har tillgång till som medlem. Inför årsmötet brukar vi locka med någon spännande föreläsning och det finns mycket som är både intressant och utvecklande som jag tror många inte känner till. Jag tror inte heller att så många känner till den nya tjänsten där man har möjlighet att träffa en psykolog. Den lanserades i våras, men har inte fått så mycket uppmärksamhet.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.