Nio av tio missar sänkta avgifter

Det finns stora pengar att tjäna på att flytta sitt intjänade pensionskapital och på så sätt ta del av nya lägre avgifter. Trots det är det väldigt få som väljer att flytta sina pengar, visar ny statistik från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Det finns stora pengar att tjäna på att flytta sitt intjänade pensionskapital och på så sätt ta del av nya lägre avgifter. Trots det är det väldigt få som väljer att flytta sina pengar, visar ny statistik från tjänstepensionsföretaget Collectum.

– Avgiften spelar otroligt stor roll för hur stor din framtida pension blir. Om man sänker avgiften bara en procentenhet kan man få så mycket som 25 procent högre pension, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

1,5 miljoner yrkesverksamma privatanställda tjänstemän har i dag pensionspengar genom ITP. Men bara runt 140 000 personer har valt att flytta sina intjänade pensionspengar inom ITP för att på så sätt kunna ta del av de nya, lägre avgifterna som Collectum förhandlat fram i sina upphandlingar.

Sedan Collectums senaste upphandling 2010 ligger avgiften in snitt på 0,54 procent – men de nya avgifterna gäller bara för pengar som satts in efter 1 juli 2010. Det innebär att de allra flesta har kvar mycket av sina pengar i fonder med högre avgifter.

I många fall kan man minska sina avgifter med upp till en procentenhet, berättar Jenny Jeppsson – en sänkning som alltså kan ge så mycket som 25 procent högre pension i slutändan, om man jämför med en person som sparar med de högre avgifterna livet ut.

– Det är mycket pengar det handlar om. Vi försöker ibland göra liknelse med bolån – där har folk extrem koll på hur stor effekt en procent hit eller dit får i plånboken. Och precis samma effekt som bolåneräntan har på din boendekostnad har också pensionsfondernas avgift, bara att den effekten blir kännbar först långt senare.

Troligtvis är det också just det faktum att det dröjer så lång tid innan effekten känns av som gör att så få har flyttat sina besparingar, tror Jenny Jeppsson.

– Detta är ju inget som påverkar din privatekonomi här och nu, utan långt fram, och vi människor är bra på att skjuta saker på framtiden. Man förstår nog inte heller den totala effekten. Hade fler personer förstått om hur mycket pengar det handlar om skulle också fler agera, säger hon.

Enligt Jenny Jeppsson skulle man genom ett enkelt knep förmodligen få betydligt många fler att agera.

– Om man skulle få se i kronor och ören hur mycket man har betalat i avgifter hittills och en prognos på hur mycket man kommer att få betala, så skulle nog många få skrämselhicka och vakna upp.

Så mycket kan en 40-åring tjäna på att byta till en fond med lägre avgifter. Källa: Colectum. (Klicka på bilden för större version)

Så mycket kan en 40-åring tjäna på att byta till en fond med lägre avgifter. Källa: Colectum. (Klicka på bilden för större version)

Läs mer:
» Flyttkompassen på Collectums hemsida ger dig tips och råd om flytt av pensionskapital.

5 kommentarer

  • Ronny Eriksson

    Skillnad på Umeå och Luleå

    Ingenjören kopplar till DN och har satt rubriken att Facebook får 100 miljoner för etablering av serverhallar i Umeå. DN-artikeln handlar om Facebook, och att det får 100 miljoner för etablering i LULEÅ. Vi norrlänningar vet att det är stor skillnad på dessa städer.
    Luleå ligger 27 mil norr om Umeå. Det är ungefär samma avstånd som mellan Stockholm och Jönköping! Umeå, Västerbottens residensstad, är något av Norrlands centrum, och en av de mest expansiva regionerna i Sverige. Luleå ligger i Norrbotten och är en framgångsrik stad i Barentsregionen. Man håller på att ändra fokus från tung basindustri till tjänsteproduktion.
    Umeå och Luleå är var för sig intressanta städer. Jag föreslår att Ingenjören ägnar städerna ett temanummer vardera. Som biprodukt skaffar sig kanske då journalisterna större geografisk kännedom, förutom att se allt det intressanta som nu sker i norra Sverige.

    13 januari 2012
    • Peter

      Hej Ronny, jag får be om ursäkt för detta pinsamma slarvfel. Vi har även själva skrivit om Facebooks etablering i Luleå, se https://ingenjoren.se/2011/09/facebook-flyttar-till-lulea/. Tyvärr gick det lite för snabbt när vi skrev en puff för DN:s artikel. Jag kan försäkra dig om att misstaget inte beror på bristande geografiska kunskaper då ena halvan av min släkt kommer från Umeå.

      Hälsningar,

      Peter Alestig Blomqvist, webbredaktör.

      13 januari 2012
  • Konrad

    Det skulle ju vara bra om man fick flytta i verkligheten och inte bara på papperet. På papperet står det ”flytträtt: ja”, men när jag försöker flytta mina pengar från Swedbank nekas jag med motiveringen att av princip tillämpas inte flytträtten!

    12 januari 2012
  • conny

    Se till att det blir enklare, Min före detta arbetsgivares tillstånd ska inte behövas inhämtas för att jag ska kunna flytta min pension. lika lite som mitt nuvarande pensions bolag. ingen av dessa har något som helst incitament att underlätta för mig. Det borde vara så enkelt som att ge uppgifterna till det nya bolaget och så skulle det vara avklarat.Det faktum att jag kan flytta hela min egna portfölj av fonder och egen ägda aktier på en kaffe rast, och det tar MÅNADER för försäkringsbolagen att få tummarn ur. visar mig med all tydlighet att man ska inte ha någonting med dem att göra alls.Nu måste man, men jag vet att de faktiskt stjäl pengarna ifrån mig, något annat uttryck för nuvarande system har jag inte

    12 januari 2012
  • MadMan

    Varför flyttas det inte automatiskt till de billigare alternativen?
    Känns som att snubbla på mållinjen med en sådan här ”upphandling”.

    12 januari 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Trött på att kollegorna bara pratar om sina barn?

Morgonens klädstrejk. Stress vid hämtning och lämning. Löss, springmask, vabb och skärmtid. Får du skavsår i öronen av kollegornas barnprat? Här är tipsen för bättre balans i samtalsämnena i fikarummet.
Fler artiklar