Akademiker medelmåttiga företagare

Med sin specialkompetens och tränade analytiska förmåga borde akademiker ha flera fördelar när det gäller att driva företag. Ändå lyckas de inte bättre än andra, visar en ny rapport från Saco.

Med sin specialkompetens och tränade analytiska förmåga borde akademiker ha flera fördelar när det gäller att driva företag. Ändå lyckas de inte bättre än andra, visar en ny rapport från Saco.

Sacos konferens om akademikerföretagare bygger på undersökningar som har genomförts tillsammans med systerorganisationerna i Akademikerne i Norge och AC i Danmark. Enligt teorin gynnas ett företag av att ha flera högutbildade ägare och exportinriktning, just det som akademikers företag brukar ha. Men i verkligheten var akademikerna inte alls överrepresenterade bland högtillväxtföretag, så kallade gaseller .

Forskarna Mette Monsted vid Köpenhamns handelshögskola och Jonas Gabrielsson från Lund resonerade kring orsaker som att akademiker ofta driver företag i branscher som kräver lång startsträcka. Akademiker har också ofta lättare att hitta anställning, och har kanske inte riktigt samma tryck för att starta egna företag. Dessutom har de höga krav på att arbetet ska vara stimulerande. För vissa innebär det expertpositioner på större företag.

Mellan 40 000 och 50 000, ungefär en av tio, av medlemmarna i de olika Sacoförbunden är ändå företagare. I Sacos undersökning har nästan 7 000 personer svarat på frågor. 

I undersökningen svarade många att det är riskfyllt och krångligt att anställa folk. Det sade särskilt svenska företagare. Ett annat vanligt problem är svårigheter att få kapital. Egentligen är det inte ont om pengar att låna, men bankerna som lånar ut pengar förstår sig ofta inte på rena kunskapsföretag som inte bygger på industriproduktion.

Leo Grünfeld, en norsk akademiker och delägare i Menon Business Economics var en av dem som blev intervjuad av moderatorn. Han säger att han och hans kollega, akademiker även han, var snabba att ta in folk i företaget som inte vara akademiker. Han sade att den vanliga uppfattningen att nya företag ska ägna 30-50 procent av sin tid till försäljning är fel.

– De ska snarare ägna den tiden till att rekrytera rätt folk, sade han.

Någon entydig orsak till varför akademiker inte lyckas bättre som företagare presenterades inte under konferensen, men Leo Grünfeld konstaterade att det inte är någon enkel sak för någon att driva framgångsrika företag.

– Att starta bra företag är en toppidrott, sade han. Det är ytterst få som klarar att starta flera företag och få dem att växa. Man bör förstå att driva entreprenörskap med fokus på högtillväxt är så krävande att man inte kan räkna med att göra det mer än en gång.

Näringsminister Annie Lööf höll också ett anförande där hon sade sig brinna för att Sverige ska vara ett land av entreprenörer. Hon flaggade också för att regeringen nästa vecka presenterar en delutredning om riskkapitalavdrag, och senare till hösten också en utredning om FoU-avdrag.

Läs mer:
» Sacos rapport ”Så skapar vi tillväxt” hittar du här (pdf)
» Konferensen kan du se på video här (Så skapar vi tillväxt, del 1, 2, och 3)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar