Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHär söks tiotusentals ingenjörer

Här söks tiotusentals ingenjörer

Ingenjörsbrist eller inte. Den som händelsevis är sugen på utlandserfarenhet kan söka sig till Norge eller Danmark, där finns det jobb så det räcker och blir över.

”Norge svämmar över av ingenjörsjobb” utropar Berlingske Business och berättar i det saknas 16 000 ingenjörer i Norge, dubbelt så många som för ett år sedan. Främst är det byggbranschen och oljebranschen som behöver folk.

Det är svårt att få fram tillräckligt med norska ingenjörer och danska konsultbolag uppges ha sin största marknad i Norge. Danska ingenjörer å sin sida vill dock helst jobba hos Novonordisk, Novozymes eller Google om de får välja..

Men även i Danmark är arbetsmarknaden god om du har en ingenjörsutbildning. Trots den ekonomiska krisen och trots neddragningar i till exempel vindkraftsbranschen beräknar Ingenjörföreningen i Danmark, IDA, att man kommer att ligga 13 500 ingenjörer back 2020.

I flera branscher är det redan svårt att få fram kvalificerad arbetskraft. På Jylland, i regionen Syddanmark, är det så svårt att hitta folk att regionen har börjat annonsera i Baltikum för att bredda urvalet.

Men trots att det finns gott om jobb för ingenjörer i Danmark visar en undersökning från IDA att danska ingenjörer är oroliga för att utländska ingenjörer ska ta deras arbetstillfällen. Finn Tidemand, chefsanalytiker på IDA förklara för danska Ingenjören att flera av de tillfrågade ingenjörerna har uppgivit att de utländska ingenjörerna har blivit mycket duktigare och att det upplevs som ett hot.

”Förr var det mer en uppdelning av ingenjörsarbetet”, säger Finn Tidemand. ”De enkla uppgifterna som programmering och beräkning kunde läggas ut på utlandet medan de mer komplicerade uppgifterna löstes här hemma. Nu upplever fler ingenjörer att de utländska ingenjörerna kan sakar som de inte kunde för bara några år sedan.”

Lär mer:
» Här kan du läsa mer om att jobba i Danmark
» Här kan du läsa mer om att jobba i Norge

Jenny Grensman

Källa: Ing.dk

4 KOMMENTARER

  1. problemet är att alla söker erfarna ingenjörer även Norge. Jag är Examinerad Elektro ingenjör från Chalmers men alla frågar efter erfarenhet. Hur fan ska man skaffa sig det ifall man inte får jobb någonstans…

  2. Det är väl ett av problemen som finns bland Sveriges ingenjörer också – att Väldigt många ska bli powerpointingenjörer – inget fel med det. Men det är ju Minst lika kvalificerat att vara utvecklare. Att kalla det för svåra och lätta arbetsuppgifter känns som ett riktigt klumpigt ordval.

  3. + 1 Daniel N.

    Precis vad jag tänkte. Dags att uppvärdera mjukvaruingenjören och kanske vara lite mer kritisk på Officepakets-projektledarna.

  4. ”De enkla uppgifterna som programmering och beräkning kunde läggas ut på utlandet medan de mer komplicerade uppgifterna löstes här hemma.”

    Ska det anses som enkla arbetsuppgifter? Vad anses då vara svåra arbetsuppgifter? Pärmbärare eller PowerPoint/Excel-”expert”?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.