Finland kan bli uranexportör

Finska bolag siktar på att bryta uran i Finland. Under våren ska den finska regeringen fatta beslut om bolaget Talvivaara får utvinna uran ur gruvan i Sotkamo i finska Lappland. Om licensen går igenom, kan fler gruvor komma att följa efter.

Uranbrytning i Tjeckien i en av Europas få urangruvor Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Finska bolag siktar på att bryta uran i Finland. Under våren ska den finska regeringen fatta beslut om bolaget Talvivaara får utvinna uran ur gruvan i Sotkamo i finska Lappland. Om licensen går igenom, kan fler gruvor komma att följa efter.

Det finska bolaget Talvivaara har redan fått klartecken från EU att påbörja utvinning av uran från den befintliga gruvan i Sotkamo i norra Finland. Nu väntar de på ett tillstånd från den finska regeringen, och på ett miljögodkännande.

I gruvan utvinns främst nickel, zink och kobolt. I malmen finns även uran, men den utvinns inte i dag. Om företaget får en licens, kan utvinningen enligt Vasabladet påbörjas hösten 2012. Bolaget räknar med att kunna utvinna ungefär 350 ton uran per år.

Det finns också planer på att utvinna uran på andra platser i Finland. Bland annat i Övertorneå, där det kanadensiska Mawson har hittat en lovande fyndighet bestående av guld och uran. Uranet som eventuellt bryts i Finland kommer dock sannolikt att exporteras till Kanada för att upparbetas och säljas på världsmarknaden.

Bortsett från i Ryssland och Ukraina finns det i stort sett ingen uranbrytning i Europa i dag. En viktig orsak till frånvaron av urangruvor är miljöproblemen. Uranbrytning orsakar i regel stora mängder radioaktivt avfall, som förblir farligt under lång tid. USA:s största radioaktiva utsläpp skedde i juli 1979 när en lakvattendamm vid urangruvan i Church Rock i New Mexico brast och över tusen ton radioaktivt avfall läckte ut tillsammans med stora mängder andra föroreningar. Nyhetsmässigt drunknade händelsen i uppmärksamheten kring den mer kända Harrisburgolyckan som drabbade landet redan i mars samma år.

Motståndare till planerna på uranbrytning i Finland pekar på miljöfaktorerna. Sjöarna runtom Talvivaaras gruva redan är förorenade, och de som bor i närheten är enligt finska Yle inte positiva till uranutvinningen.

Även i Sverige pågår uranprospekteringen för fullt och även här är lokalbefolkningen minst sagt skeptiska till att ha urangruvor i grannskapet (se Ingenjören nr 4, 2010). Miljöpartiet vill ha ett förbud mot uranbrytning, men får inget majoritet i riksdagen för förslaget. Enligt Svenska Dagbladet överväger Vattenfall också att bygga nya reaktorer. 

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar