Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFinland kan bli uranexportör

Finland kan bli uranexportör

Uranbrytning i Tjeckien i en av Europas få urangruvor Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Finska bolag siktar på att bryta uran i Finland. Under våren ska den finska regeringen fatta beslut om bolaget Talvivaara får utvinna uran ur gruvan i Sotkamo i finska Lappland. Om licensen går igenom, kan fler gruvor komma att följa efter.

Det finska bolaget Talvivaara har redan fått klartecken från EU att påbörja utvinning av uran från den befintliga gruvan i Sotkamo i norra Finland. Nu väntar de på ett tillstånd från den finska regeringen, och på ett miljögodkännande.

I gruvan utvinns främst nickel, zink och kobolt. I malmen finns även uran, men den utvinns inte i dag. Om företaget får en licens, kan utvinningen enligt Vasabladet påbörjas hösten 2012. Bolaget räknar med att kunna utvinna ungefär 350 ton uran per år.

Det finns också planer på att utvinna uran på andra platser i Finland. Bland annat i Övertorneå, där det kanadensiska Mawson har hittat en lovande fyndighet bestående av guld och uran. Uranet som eventuellt bryts i Finland kommer dock sannolikt att exporteras till Kanada för att upparbetas och säljas på världsmarknaden.

Bortsett från i Ryssland och Ukraina finns det i stort sett ingen uranbrytning i Europa i dag. En viktig orsak till frånvaron av urangruvor är miljöproblemen. Uranbrytning orsakar i regel stora mängder radioaktivt avfall, som förblir farligt under lång tid. USA:s största radioaktiva utsläpp skedde i juli 1979 när en lakvattendamm vid urangruvan i Church Rock i New Mexico brast och över tusen ton radioaktivt avfall läckte ut tillsammans med stora mängder andra föroreningar. Nyhetsmässigt drunknade händelsen i uppmärksamheten kring den mer kända Harrisburgolyckan som drabbade landet redan i mars samma år.

Motståndare till planerna på uranbrytning i Finland pekar på miljöfaktorerna. Sjöarna runtom Talvivaaras gruva redan är förorenade, och de som bor i närheten är enligt finska Yle inte positiva till uranutvinningen.

Även i Sverige pågår uranprospekteringen för fullt och även här är lokalbefolkningen minst sagt skeptiska till att ha urangruvor i grannskapet (se Ingenjören nr 4, 2010). Miljöpartiet vill ha ett förbud mot uranbrytning, men får inget majoritet i riksdagen för förslaget. Enligt Svenska Dagbladet överväger Vattenfall också att bygga nya reaktorer. 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.