Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFinland kan bli uranexportör

Finland kan bli uranexportör

Uranbrytning i Tjeckien i en av Europas få urangruvor Foto: Petr David Josek/AP/Scanpix

Finska bolag siktar på att bryta uran i Finland. Under våren ska den finska regeringen fatta beslut om bolaget Talvivaara får utvinna uran ur gruvan i Sotkamo i finska Lappland. Om licensen går igenom, kan fler gruvor komma att följa efter.

Det finska bolaget Talvivaara har redan fått klartecken från EU att påbörja utvinning av uran från den befintliga gruvan i Sotkamo i norra Finland. Nu väntar de på ett tillstånd från den finska regeringen, och på ett miljögodkännande.

I gruvan utvinns främst nickel, zink och kobolt. I malmen finns även uran, men den utvinns inte i dag. Om företaget får en licens, kan utvinningen enligt Vasabladet påbörjas hösten 2012. Bolaget räknar med att kunna utvinna ungefär 350 ton uran per år.

Det finns också planer på att utvinna uran på andra platser i Finland. Bland annat i Övertorneå, där det kanadensiska Mawson har hittat en lovande fyndighet bestående av guld och uran. Uranet som eventuellt bryts i Finland kommer dock sannolikt att exporteras till Kanada för att upparbetas och säljas på världsmarknaden.

Bortsett från i Ryssland och Ukraina finns det i stort sett ingen uranbrytning i Europa i dag. En viktig orsak till frånvaron av urangruvor är miljöproblemen. Uranbrytning orsakar i regel stora mängder radioaktivt avfall, som förblir farligt under lång tid. USA:s största radioaktiva utsläpp skedde i juli 1979 när en lakvattendamm vid urangruvan i Church Rock i New Mexico brast och över tusen ton radioaktivt avfall läckte ut tillsammans med stora mängder andra föroreningar. Nyhetsmässigt drunknade händelsen i uppmärksamheten kring den mer kända Harrisburgolyckan som drabbade landet redan i mars samma år.

Motståndare till planerna på uranbrytning i Finland pekar på miljöfaktorerna. Sjöarna runtom Talvivaaras gruva redan är förorenade, och de som bor i närheten är enligt finska Yle inte positiva till uranutvinningen.

Även i Sverige pågår uranprospekteringen för fullt och även här är lokalbefolkningen minst sagt skeptiska till att ha urangruvor i grannskapet (se Ingenjören nr 4, 2010). Miljöpartiet vill ha ett förbud mot uranbrytning, men får inget majoritet i riksdagen för förslaget. Enligt Svenska Dagbladet överväger Vattenfall också att bygga nya reaktorer. 

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?