Mobil utan fallskärm

En gång var jag på Operan och tittade på deras scenteknik. Något som var absolut förbjudet, om man rörde sig uppe under taket där, var att tappa saker. En blyertspenna som faller från 23 meters höjd får ju en väldig kraft. I dag satt jag och läste om hur många som faktiskt tappar sina mobiler när de är på toaletten och eftersom jag befann mig på ett flygplan började jag fundera över med vilken kraft en mobil skulle träffa jorden, om den föll ned från mitt plan.

Det här är en vädjan till alla er som brukar skicka de sidlånga utförliga uträkningarna på våra tankenötter, ni som verkligen har vridit och vänt på alla möjligheter. Så snälla – jag har en Sony Ericsson X10-mini pro som väger 120 gram och vi flög på 11582 meters höjd med en hastighet på marken av 866 km i timmen. Kom igen!

3 kommentarer

  • Khrug

    Tillägg: Kraft efterfrågades, dock kan man inte prata om kraft i detta fallet utan svaret får man som energi, Joule, enligt Ek = 0.5mv^2. Här utifrån 200 km/h ~ 55 m/s:

    0.5 * 0.12 * 55^2 = 181,5 Joule.

    Detta motsvarar ungefär kraften i en kaliber .22 pistol, så det kan göra ordentligt ont att få den på sig. Men jämfört med 9mm (~500J) eller ännu farligare vapen som med större säkerhet skulle döda (exempelvis en AK med ca 2000J) så är det relativt ofarlig energi den har vid nedslaget.

    //kai

    14 februari 2012
  • Khrug

    En första kvalificerad gissning är mellan 200-300 km/h, detta beror på mobilens luftmotstånd, om den tenderar att tumla när den faller eller har aerodynamiska egenskaper som gör att den ”lägger sig rätt” i luften. Absolut inte mer än 300, det är hastigheten som en gevärskula har när den landar efter ett skott rakt upp eller en skydiver som ligger rätt med huvudet neråt (=lågt Cd), närmare 200 är rimligare, då är det med ett Cd-värde närmare ett. Kanske ännu långsammare, ser fram emot någon som gör en närmare beräkning på detta.

    //kai

    14 februari 2012
    • Jenny

      Tack! Kontentan blir väl att det är tur att man inte tappar så mycket från flygplanen! Ha det bra!/Jenny

      14 februari 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar