Den fula resistensen

Rapporterna om antibiotikaresistens hos bakterier duggar allt tätare. Senast hittade Smittskyddsinstitutet likadana restistenta bakterier hos mjölkkor och människor. För några år sedan hittade den svenske forskaren Björn Olsen multiresistenta bakterier i fåglar ända uppe i den sibiriska tundran, i norra Alaska och på norra Grönland. I år kunde han rapportera om multiresistenta bakterier på Antarktis. Fulbakterierna finns alltså precis överallt. Och användandet av antibiotika i djuruppfödning och räkodling världen över bara fortsätter.

Vad händer då när inga antibiotika längre biter på bakterierna? Ska våra barn och barnbarn dö i ”enkla” sjukdomar som lunginflammation? Och ställer vi då in alla planerade operationer, eftersom risken för farliga infektioner blivit för hög?

Världens länder lägger ut pengar på fel sorts vapen. Det är mot fulbakterierna vi behöver nya arsenaler, och de måste utvecklas av läkare och biotekniker. Och så krävs det förstås att läkemedelsbolagen kan och vill satsa pengar på sådan forskning.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar