Vi kan lära mycket av Silicon Valley

Att byta jobb vid 50-års ålder ses i Silicon Valley som ett tecken på attraktivitet på arbetsmarknaden. Dessutom lockar jobb på mindre och nystartade företag medan detta bland svenska nyutexaminerade studenter ligger långt ner på önskelistan. Det är några av slutsatserna i Tiziana Sardiellos doktorsavhandling.Att byta jobb vid 50-års ålder ses i Silicon Valley som ett tecken på attraktivitet på arbetsmarknaden. Dessutom lockar jobb på mindre och nystartade företag medan detta bland svenska nyutexaminerade studenter ligger långt ner på önskelistan. Det är några av slutsatserna i Tiziana Sardiellos doktorsavhandling.

Tiziana Sardiello har skrivit doktorsavhandlingen Playing the matching game : an institutional analysis of executive recruitment and selection in software start-ups: Silicon Valley and Stockholm.

– I både Stockholm och Silicon Valley är man superinnovativa men det som skiljer sig åt gäller arbetskulturen och den entreprenöriella andan, säger Tiziana Sardiello, ekonomisk sociolog vid Stockholms universitet.

I  sin doktorsavhandling har Tiziana Sardiello jämfört rekryteringsprocessen till nystartade företag i Stockholm och Silicon Valley, och intervjuat 40 aktörer på olika nystartade IT-företag och chefsrekryteringsfirmor. Skillnaden är stor, då det i Stockholm ses som avsevärt mindre attraktivt att söka sig till nystartade, mindre företag, än i Silicon Valley.

– Många svenskar drar sig för anställningar i nystartade mindre företag, trots att det är där det sker mest innovation. Istället vill man satsa på tryggheten i stora och välkända företag, säger Tiziana Sardiello.

Viljan att starta nya företag bland svenskar är liten, speciellt bland nyutexaminerade, något som enligt Tiziana Sardiellos doktorsavhandling kan bero på för dålig koppling mellan universitet och näringsliv. I Silicon Valley, där många företag börjat i ett garage och sedan vuxit sig stora, är man inte bara individualister utan samarbetar också nära universitet och industri.

– Sveriges ingenjörsutbildningar är bra men de är skapade för stora företag och för att skapa innovation måste universiteteten veta vad näringslivet och startups i synnerhet behöver. Studenterna måste veta hur de kan förmedla sina idéer affärsmässigt om vi vill ha fler startups i Sverige. I USA har man direkt dialog med näringslivet, där utbildningarna påverkas efter dess behov. I Sverige är det staten som påverkar universitetens val vilket skapar väldigt rigida utbildningsprogram utan anpassning till näringslivet.

Samtidigt finns det en stor respekt för svenska ingenjörer i USA. I Silicon Valley använder man beskrivningar som ”otroligt duktiga”, ”sofistikerade idéer” och ”innovativa produkter”. Det som saknas är ett större affärstänkande, menar Tiziana Sardiello.

Det råder en helt annan arbetskultur i Sverige, där en nyutexaminerad ingenjör förväntas gå till ett stort företag istället för att satsa på egna innovationer i egen regi. Det anses riskfyllt och nästan vansinnigt att försöka starta eget när man kan jobba hos trygga och namnstarka företag där man kan klättra sig uppåt.

– I Sverige är det bara de stora företagen som har prestige och hela arbetskulturen är baserad kring detta. Det ska vara tryggt och man ska trivas, det skapar inte direkt en entreprenörsanda. Om inte unga människor vågar ta risker, vem skall då göra det? I USA är det tvärtom, där tänker man direkt på att göra startups eller söka sig till dem, säger Tiziana Sardello.

Fördelarna med nystartade företag är många. Man har större möjligheter att få axla större ansvar vilket leder till ökad kunskap. Något som är väl så bra på meritlistan som stora företagsnamn, speciellt för nyutexaminerade. Dessutom finns det inte lika tydliga hierarkier eller köns- och åldersdiskrimineringar.

– I USA är man inte rädd för att byta jobb om man är över 50 år, snarare tyder det på att man är attraktiv om man rör sig mycket på arbetsmarknaden. Vad gäller kön borde fler ingenjörskvinnor inse hur välkomna de skulle vara i nystartade företag. I startups är det du, din kunskap och din talang som räknas, inga spel. I Silicon Valley menade de att det inte spelar någon roll, kan du bara programmera, om du så är en katt, skulle de anställa dig ändå, säger Tiziana Sardiello.

I Sverige sker dialogen mellan universitet och näringsliv mest mot stora väletablerade företag. Men Tiziana tror att svenska studenter eftersöker fler möjligheter att möta och samtala med nyföretagare.

– Häromdagen organiserade faktiskt Stockholms universitet ett event där initiativtagare till bland annat Skype, Spotify och Wrapp föreläste. Det var så många som anmälde sig att alla inte fick plats, störst intresse fanns bland ingenjörsstudenter.

I framtiden behövs fler liknande event och en större vetskap om hur det är att arbeta på ett nystartat företag, menar Tiziana.

– Det behövs mer dialog, kunskap och fler möjligheter för studenterna att få mentorskap. Dessutom måste universiteten sluta flörta med enbart de stora företagen, avslutar Tiziana Sardiello.

Läs mer:
» Hela doktorsavhandlingen. (Pdf)

Lina Forsberg Bjärnlind

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Ingenjörer trivs bäst på tredje jobbet

Unga ingenjörer trivs bra när de kommer ut i arbetslivet. Men allra bäst är det på tredje jobbet. Det visar resultaten från Ingenjörsbarometern.
Fler artiklar