”Kom nu inte släpandes med en idé som vi kan använda!”

En gåta: Vad kan du använda för att stryka en skjorta, koka ett ägg och skära upp en brödskiva?

I torsdags var en av årets höjdpunkter för alla oss som jobbar på fackförbundens medlemstidningar. Ja, vi är faktiskt fler än man kan tro. 215 personer samlades på Fackförbundspressens Dag på Essinge konferens i Stockholm – och det var något av en succédag för oss på Ingenjören.

Men jag tänker inte skryta om hur vi fick pris för bästa redigering eller om att Helle Klein nämnde Ingenjören fyra gånger i sin inledningsföreläsning på temat hur hon skulle ha gjort en fackförbundstidning. För även om allt det var kul, tar jag nog ändå mest med mig vad föreläsaren Ann Lagerström sade under sin föreläsning på temat ”lura hjärnan att bli kreativ”. (Ann, jag ber om ursäkt om jag stjäl lite av det du sade, men det var så bra!)

Våra hjärnor är fantastiska på många sätt, men de hatar att vara kreativa, berättade Ann. Hur ofta sitter du på en annan plats vid bordet när du äter frukost? Hur ofta tar du olika vägar till jobbet?

Det är väl inte så konstigt att vi bildar vanor – det är våra hjärnors sätt att systematisera vår vardag. Det är helt enkelt effektivast, ungefär som när din webbläsare sparar information från sidor du besöker för att de ska gå snabbare att ladda nästa gång.

Men problemet är att eftersom hjärnan är som bekvämast när den gör saker på samma sätt om och om igen, så är det svårt att på beställning tänka i helt nya banor. Och det vill ju faktiskt ingenjörer såväl som journalister vara. Men det går att träna hjärnan på det, berättade Ann. Och ju oftare man tvingar hjärnan att arbeta i nya banor, desto lättare är det att även på beställning vara kreativ.

Bästa sättet att öva hjärnans förmåga att vara kreativ är enligt Ann att låta den vara det utan att ha några som helst prestationskrav, för att slippa all risk för blockering. Byt plats för att äta frukost. Ät något helt nytt. Ta en ny väg till jobbet. Och ha idémöten där ni bara ska komma på helt oanvändbara och omöjliga idéer. När hjärnan lär sig att det är totalt ofarligt att vara riktigt kreativ, kommer också de riktigt användbara idéerna till slut. (Och självklart ska man ha möten får sådant idéarbete också).

Jag brukade älska att hitta den snabbaste och effektivaste vägen när det gäller allt, att skapa sköna och effektiva rutiner när det gäller allt det där tråkiga i vardagen. Inte nu längre. Jag tänker växla mellan alla de ineffektiva alternativen – för att bli en mer effektiv kreatör. Och jag tror att jag kommer att ha ganska kul på vägen.

Svaret på gåtan? Ett strykjärn, en spis och en kökskniv. Eftersom din hjärna har vant sig vid att hitta ett svar när du ställs inför en gåta, letade den inte efter andra möjliga sätt att svara på frågan.

1 kommentar

  • Erik B

    Jaha, eftersom det stod ”en gåta” trodde jag att vi skulle komma på något som man kunde göra alla tre sakerna med, och då gav jag upp inledningsvis 😉

    09 april 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar