EU-förslag kan försvaga facken

EU-kommissionens förslag om nya regler för strejkrätten och utstationering av arbetstagare kan bryta mot förenings- och förhandlingsrätten. Därför vill Saco, LO och TCO inte att regeringen stödjer förslaget.

EU-kommissionens förslag om nya regler för strejkrätten och utstationering av arbetstagare kan bryta mot förenings- och förhandlingsrätten. Därför vill Saco, LO och TCO inte att regeringen stödjer förslaget.

I ett försök att komma tillrätta med de problem som EU-domstolen skapat genom domen i Lavalmålet och andra liknande mål har EU-kommissionen nyligen presenterat förslag till ny EU-lagstiftning.

Konfliken som blev det så kallade Lavalmålet inträffade vintern 2004 när det det lettiska byggbolaget Laval un Partneri försattes i blockad av fackförbundet Byggnads. Anledningen var att Laval, som arbetade med ett skolbygge i Vaxholm, inte ville teckna kollektivavtal för de anställda.   

EU-kommissionen har nu lagt fram två förslag till ny lagstiftning som väckt starka reaktioner hos både fack- och arbetsgivarorganisationer i Sverige.

Det ena förslaget – kallad Monti II-förordningen – handlar om hur man ska göra avvägningar mellan arbetstagarnas strejkrätt och företags rätt till fri rörlighet för tjänster. Där anser facken att förslaget innebär att fackliga rättigheter försvagas. De menar också att förordningen kan tvinga Sverige och övriga EU-länder att bryta mot sina åtaganden gentemot FN:s arbetsmarknadsorgan ILO:s grundläggande konventioner om förenings- och förhandlingsrätt.

Inom kort ska EU:s medlemsstater i en rådsarbetsgrupp utbyta åsikter kring de två förslagen. För att förankra Sveriges ståndpunkt ska företrädare för regeringen i dag, den 12 april, samråda med riksdagens arbetsmarknadsutskott.

De fackliga centralorganisationerna vill inte att den svenska regeringen stödjer förslaget som det är utformat nu och har därför tillsammans formulerat ett brev till arbetsmarknadsutskottet där man påtalar de problem som organisationerna ser med förslaget. Bland annat skriver man att om Monti II-förordningen skulle antas ”läggs grundstommarna till en EU-reglering av stridsåtgärderna som riskerar att få svåröverskådliga och långtgående konsekvenser”.

Läs mer:
» De fackliga organisationernas gemensamma brev till riksdagens arbetsmarknadsutskott (pdf)
» Fackligt nej till utstationeringsdirektiv (ingenjoren.se 26/3 2012)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarnas krav: ta bort arbetstidsförkortningen  

Arbetsgivarna vill riva upp avtalen om arbetstidsförkortning i form av tidbanker som finns sedan många år tillbaka. Skälet är hotet om lagstiftning om kortare arbetstid. Det här bedöms bli avtalsrörelsens stora knäckfråga. Kan den till och med leda till strejk?
Fler artiklar