Rutigt ska det vara!

Längst ned på våra reseräkningar på jobbet finns en hel rad små rutor där man dels ska kontrollera räkningen, dels attestera. Och det ska vara olika personer som sätter sina signaturer. Litet bökigt är det fast på redaktionen är vi så få att det ändå går fort. Vissa räkningar ska sedan vidare till ytterligare en nivå innan något betalas ut.

Jag har inte funderat så mycket över vårt attesterande förrän jag såg Uppdrag gransknings program om Solna stad och stadsbyggnadskontoret. Där var det samma person som upphandlade, kontrollerade och attesterade byggjobb. Problemet var att jobben inte var gjorda och att företagen inte fanns med på den lista över företag som skulle ha upphandlingar och att de inte betalade arbetsgivaravgift. Direktören för stadsbyggnadskontoret, han som var chef över den förste, attesterade sina egna utlandsräkningar. Hans chef blev i sin tur så pressad när hon förstod hur litet koll de hade haft att hon varken vågade titta på stadsbyggnadsdirektörens egenhändigt attesterade räkningar eller kunde tala om vilka rutiner som hade brustit. Hon bara upprepade att de hade brustit.

Hade jag bott i Solna skulle jag ha varit riktigt arg. Nu är jag upprörd och undrar var i Stockholms stad, landsting eller stadsförvaltning de har lika dålig koll på pengarna. För Solna är garanterat inte ensamt.

Mona Sahlin sa att hon tyckte att det var häftigt att betala skatt. I internationella undersökningar brukar Sverige visa sig vara ett av de länder i världen där befolkningen har störst förtroende för myndigheter, för staten. Det är det som grekerna inte har längre, eftersom de inte tycker att de får vård, utbildning och trygghet för skattepengarna. Förtroendet gör att vi är beredda att betala skatt, att överlåta ansvar och pengar till andra för att vi litar på att de ska se till att dagisen blir renoverade, att vattnet är rent, och så vidare. Det är det värsta med alla korruptionsskandaler – att de gnager på vårt förtroende för samhällssystemet.

Det som är bra är att vi faktiskt tycker att det är skandaler. Nästa steg är att vi erkänner att det finns vissa jobb, där stora pengar hanteras, som är extra utsatta för risken för korruption och att vi sätter upp bra regelverk för att förhindra det.

Jo och så en sak till.

Att vi följer reglerna. Fler rutor alltså.

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar