Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenRutigt ska det vara!

Rutigt ska det vara!

Längst ned på våra reseräkningar på jobbet finns en hel rad små rutor där man dels ska kontrollera räkningen, dels attestera. Och det ska vara olika personer som sätter sina signaturer. Litet bökigt är det fast på redaktionen är vi så få att det ändå går fort. Vissa räkningar ska sedan vidare till ytterligare en nivå innan något betalas ut.

Jag har inte funderat så mycket över vårt attesterande förrän jag såg Uppdrag gransknings program om Solna stad och stadsbyggnadskontoret. Där var det samma person som upphandlade, kontrollerade och attesterade byggjobb. Problemet var att jobben inte var gjorda och att företagen inte fanns med på den lista över företag som skulle ha upphandlingar och att de inte betalade arbetsgivaravgift. Direktören för stadsbyggnadskontoret, han som var chef över den förste, attesterade sina egna utlandsräkningar. Hans chef blev i sin tur så pressad när hon förstod hur litet koll de hade haft att hon varken vågade titta på stadsbyggnadsdirektörens egenhändigt attesterade räkningar eller kunde tala om vilka rutiner som hade brustit. Hon bara upprepade att de hade brustit.

Hade jag bott i Solna skulle jag ha varit riktigt arg. Nu är jag upprörd och undrar var i Stockholms stad, landsting eller stadsförvaltning de har lika dålig koll på pengarna. För Solna är garanterat inte ensamt.

Mona Sahlin sa att hon tyckte att det var häftigt att betala skatt. I internationella undersökningar brukar Sverige visa sig vara ett av de länder i världen där befolkningen har störst förtroende för myndigheter, för staten. Det är det som grekerna inte har längre, eftersom de inte tycker att de får vård, utbildning och trygghet för skattepengarna. Förtroendet gör att vi är beredda att betala skatt, att överlåta ansvar och pengar till andra för att vi litar på att de ska se till att dagisen blir renoverade, att vattnet är rent, och så vidare. Det är det värsta med alla korruptionsskandaler – att de gnager på vårt förtroende för samhällssystemet.

Det som är bra är att vi faktiskt tycker att det är skandaler. Nästa steg är att vi erkänner att det finns vissa jobb, där stora pengar hanteras, som är extra utsatta för risken för korruption och att vi sätter upp bra regelverk för att förhindra det.

Jo och så en sak till.

Att vi följer reglerna. Fler rutor alltså.

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.