Teknikdagarna skapar mersmak

Draksagor, kasserade syntar och en robothund som man kan stänga av när den behöver gå ut och rastas. Teknikdagarna har kört i gång i Stockholm och under några dagar kan vem som helst se att intresset för teknik och naturvetenskap faktiskt lever och frodas.

Draksagor, kasserade syntar och en robothund som man kan stänga av när den behöver gå ut och rastas. Teknikdagarna har kört i gång i Stockholm och under några dagar kan vem som helst se att intresset för teknik och naturvetenskap faktiskt lever och frodas.

För femte året i rad arrangerar Sveriges Ingenjörer Teknikdagarna där 1700 barn och ungdomar har anmält sig.

– Intresset har varit enormt, säger projektledare Lotta Ljungqvist. Senast förra veckan ringde det lärare och undrade om vi hade plats kvar för att deras elever skulle få vara med. Vi hade kunnat fylla säkert en och en halv vecka!

Nu blir det tre dagar och precis som åren innan har det varit fullbokat så gott som från första anmälningsdagen. Redan klockan åtta vandrade den första lilla kolonnen med förskolebarn i reflexvästar längs Drottninggatan på väg mot Kulturhuset för att få träffa Draken Berta och vara med och experimentera med henne.

– Vi kommer från Hammarby Sjöstad, berättar en av förskolelärarna, så vi fick ge oss iväg tidigt. Men barnen ser helnöjda ut där de sitter i sina vita labbrockar och får instruktioner till vad de ska göra med provrören, rapsoljan och saltvattnet.

– Vi ser det här som ett mycket långsiktigt arbete, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Sverige har alltid utmärkt sig som ett innovativt, kreativt land trots vår litenhet. För att kunna fortsätta att vara det måste vi ha de smartaste forskarna, den bästa högskolan. Utan en riktigt bra förskola och grundskola får vi inte det. I dag försvinner en del av elevernas intresse för naturvetenskap och teknik någonstans mellan förskolan och gymnasiet. Så kan vi inte ha det om vi vill fortsätta att vara konkurrenskraftiga.

Och ser man till vad som händer i de två stora tälten som slagits upp ute på Plattan framför Kulturhuset så finns det hopp. Där undersöker Maja, Patricia och Safa från Huddinge innanmätet i en videokamera samtidigt som de sliter med att få loss bakstycket på en synt.

– Det ska bli en robothund med känslor, berättar Maja och Patricia. Man ska kunna kela med den och gå ut med den, ja ungefär som en vanlig hund fast den också ska gå att stänga av.

Andra bygger ljudanläggningar och några undersöker vad man kan göra med en sorts lera av små små sfärer som ligger i stora färgglada klunsar på ett bord.

Kollot är öppet alla tre dagarna med förmiddagspass och eftermiddagspass. Till sin hjälp har barnen som deltar teknologer som kan vägleda om det blir svårt.

– Barn är nyfikna och har ett naturligt intresse för naturvetenskap och teknik. Det vill vi ta vara på och det här är ett sätt att ytterligare stimulera deras intresse, säger Peter Larsson.

Arrangörer för Teknikdagarna är förutom Sveriges Ingenjörer, Stockholms stad, Sandvik, Saab AB och Plast & Kemiföretagen.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar