Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenTeknikdagarna skapar mersmak

Teknikdagarna skapar mersmak

Draksagor, kasserade syntar och en robothund som man kan stänga av när den behöver gå ut och rastas. Teknikdagarna har kört i gång i Stockholm och under några dagar kan vem som helst se att intresset för teknik och naturvetenskap faktiskt lever och frodas.

För femte året i rad arrangerar Sveriges Ingenjörer Teknikdagarna där 1700 barn och ungdomar har anmält sig.

– Intresset har varit enormt, säger projektledare Lotta Ljungqvist. Senast förra veckan ringde det lärare och undrade om vi hade plats kvar för att deras elever skulle få vara med. Vi hade kunnat fylla säkert en och en halv vecka!

Nu blir det tre dagar och precis som åren innan har det varit fullbokat så gott som från första anmälningsdagen. Redan klockan åtta vandrade den första lilla kolonnen med förskolebarn i reflexvästar längs Drottninggatan på väg mot Kulturhuset för att få träffa Draken Berta och vara med och experimentera med henne.

– Vi kommer från Hammarby Sjöstad, berättar en av förskolelärarna, så vi fick ge oss iväg tidigt. Men barnen ser helnöjda ut där de sitter i sina vita labbrockar och får instruktioner till vad de ska göra med provrören, rapsoljan och saltvattnet.

– Vi ser det här som ett mycket långsiktigt arbete, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Sverige har alltid utmärkt sig som ett innovativt, kreativt land trots vår litenhet. För att kunna fortsätta att vara det måste vi ha de smartaste forskarna, den bästa högskolan. Utan en riktigt bra förskola och grundskola får vi inte det. I dag försvinner en del av elevernas intresse för naturvetenskap och teknik någonstans mellan förskolan och gymnasiet. Så kan vi inte ha det om vi vill fortsätta att vara konkurrenskraftiga.

Och ser man till vad som händer i de två stora tälten som slagits upp ute på Plattan framför Kulturhuset så finns det hopp. Där undersöker Maja, Patricia och Safa från Huddinge innanmätet i en videokamera samtidigt som de sliter med att få loss bakstycket på en synt.

– Det ska bli en robothund med känslor, berättar Maja och Patricia. Man ska kunna kela med den och gå ut med den, ja ungefär som en vanlig hund fast den också ska gå att stänga av.

Andra bygger ljudanläggningar och några undersöker vad man kan göra med en sorts lera av små små sfärer som ligger i stora färgglada klunsar på ett bord.

Kollot är öppet alla tre dagarna med förmiddagspass och eftermiddagspass. Till sin hjälp har barnen som deltar teknologer som kan vägleda om det blir svårt.

– Barn är nyfikna och har ett naturligt intresse för naturvetenskap och teknik. Det vill vi ta vara på och det här är ett sätt att ytterligare stimulera deras intresse, säger Peter Larsson.

Arrangörer för Teknikdagarna är förutom Sveriges Ingenjörer, Stockholms stad, Sandvik, Saab AB och Plast & Kemiföretagen.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.