Sveriges Ingenjörer har tecknat ett nytt, ettårigt avtal med Svenska Teknik & Designföretagen för drygt 7 000 teknikkonsulter.
Sveriges Ingenjörer har tecknat ett nytt, ettårigt avtal med Svenska Teknik & Designföretagen för drygt 7 000 teknikkonsulter.
Avtalet är ett lokalt lönebildningsavtal vilket innebär att arbetsgivarna och de lokala fackliga företrädarna i företagen ska komma överens om löneökningarna.
– Vi har haft avtal utan central siffra sedan 2010 som har gett bra resultat och nu fortsätter vi ett år till på den inslagna vägen, säger Sveriges Ingenjörers förhandlare Pia Bäckström.
Nytt för i år är att fack och arbetsgivare vid sidan av avtalet också har kommit överens om gemensamma riktlinjer för lokalt fackligt arbete som ska stärka samarbetet mellan fack och arbetsgivare.
– Riktlinjerna är en fråga som vi har drivit i flera år. För konsulter kan det vara särskilt svårt att få praktisk möjlighet att ägna arbetstid åt lokalt fackligt arbete. I de gemensamma riktlinjerna är vi bland annat överens om att enskilda konsulter och deras projektgrupper inte ska missgynnas av fackligt engagemang till exempel när man beräknar bonus eller andra förmåner, säger Pia Bäckström.
Avtalet betonar vikten av att den lokala löneprocessen är genomarbetad och att den följs upp och utvärderas för att hela tiden förbättras. De enskilda löneökningarna diskuteras i det individuella lönesamtalet mellan medarbetare och lönesättande chef och ska baseras på individens prestation, kompetens och skicklighet.
I riktlinjerna finns också en överenskommelse om att bägge parter har möjlighet att begära konsultation från de centrala parterna.
– De ger både arbetsgivarna och våra lokala förtroendemän möjligheten att tillkalla representanter från central nivå om den lokala löneprocessen inte fungerar. Det innebär att en ombudsman från Sveriges Ingenjörer tillsammans med en företrädare från arbetsgivarorganisationen Almega gemensamt besöker arbetsplatsen och klargör avtalets innebörd och försöker lösa lokala tvister utan att lyfta konflikten till en central förhandling, säger Pia Bäckström
Det nya avtalet gäller 1 april 2012 – 31 mars 2013 och berör drygt 7 000 medlemmar på företag som Sweco, ÅF, WSP, Ramböll och Semcon. Avtalsslutande motpart är Svenska Teknik & Designföretagen (STD) inom arbetsgivarorganisationen Almega.