Oro för ekonomin stoppar företagande

Administrationen är inte det som gör att ingenjörer drar sig för att starta eget. Det är istället oro för  ekonomin, om man ska hitta kunder som är det största hindret. Det visar en undersökning från Assistera.

Administrationen är inte det som hindrar ingenjörer från att starta eget. Det är istället oro för  ekonomin, om man ska hitta kunder. Det visar en undersökning från konsultmäklaren Assistera.

Den gängse uppfattningen om företagarproblemen är annars att administrationen är så omfattande att affärerna blir lidande med det stämmer alltså inte överens med vad Assistera fått för svar när de har talat med ingenjörer och it-konsulter som redan är egenföretagare. De oroade sig istället för om deras affärsidé skulle hålla ekonomiskt eftersom trygghetssystemen inte är så bra för egenföretagare.

-Politikernas enformiga rop på förenklade regler för egenföretagare missar målet fullständigt. En bättre idé vore att lägga resurser på att utveckla trygghetssystemet för egenföretagare istället för bara stirra sig blinda på regler och blanketter, kommenterar Thomas Goréus, VD för Assistera i ett pressmeddelande. 
 
Resultatet stämmer väl överens också med den kritik som har riktats mot det svenska innovationssystemet där diskussionen länge har gällt obalansen mellan teknikutvecklingen och marknadsföringsinsatserna. Att ha en riktigt bra teknik är bra men finns det ingen efterfrågan blir det ändå väldigt svårt att driva ett företag runt den.

De främsta skälen till att vilja starta eget för deltagarna i Assisteras undersökning är de möjligheter till utveckling och kreativitet det ger. Att bli rik på företaget kommer först på femte plats.

Den personliga utvecklingen var också den största behållningen med att faktiskt ha vågat bli företagare för undersökningens deltagare.

Jenny Grensman

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar