Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTermisk solkraft effektiv och hållbar

Termisk solkraft effektiv och hållbar

Storskaliga satsningar på termisk solkraft är ett miljövänligt sätt att ta fram energi. Det visar forskning från Chalmers där materialåtgången är i fokus.

Foto: Chalmers. Chalmersforskaren Erik Pihl.

De alternativa energisystem som ska ersätta fossila bränslen kräver i sig själva ofta tillgång till ovanliga och dyrbara metaller. Chalmersforskaren Erik Pihl beslutade sig för att undersöka hur hållbar termisk solkraft är. Och han fann att den, till skillnad från många andra tekniker för förnybar energi, inte är beroende av sällsynta jordartmetaller och speciella material.
– Jag var med och gjorde en sameuropeisk studie på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien om termisk solkraft. Min grupp sammanställde forskning om miljökonsekvenserna men just materialåtgången fanns det ingen ordentlig studie på. När vår rapport var färdig ville jag själv gå vidare och titta på även den aspekten.
Det gjorde han tillsammans med tre andra forskare från Chalmers tillsammans med eSolar, ett solenergibolag från Kalifornien och det spanska ingenjörsföretaget Cobra.
– De tillverkar båda termiska solkraftverk och vet exakt vad som krävs, berättar Erik Pihl.
Termiska solkraftverk byggs till största delen av järn, aluminium, glas och sten. Lagringen av energi görs bland annat i smält salt. I och med att kraften lagras kan kraftverken gå dygnet runt, ibland flera månader i sträck. Det enda material som verkligen skulle behövas bytas ut i verken för att göra dem mindre resurskrävande är silvret i speglarna . Det går dock att byta ut mot aluminium utan alltför stor effektivitetsförlust.
– Det är svårt att säga exakt varför solkraftverk inte har blivit populärare, energival handlar mycket om politik, säger Erik Pihl. Termisk solkraft fungerar ju inte i alla länder eftersom det kräver direkt sol. Det är också en större investering än solceller och kanske har det lägre ”hippfaktor” därför. Man kan inte bara slänga upp ett litet kraftverk och bli förnybar utan det krävs en satsning på kanske 100 miljoner. Men sedan är det väldigt effektivt.
I Sahara planeras termiska solkraftverk som via ett nytt kabelnät, där svenska ABB är en stor aktör, skulle kunna förse Europa med el. Andra svenska industrier inom tekniken är Siemens i Finspång som tillverkar turbinerna.
– Det krävs att politikerna ser vad som blir lönsamt i framtiden och att lagrings- och överföringstekniken utvecklas, säger Erik Pihl.
Länder som i dag har termiska solkraftverk är Spanien, USA, Australien, Egypten och Indien.
Jenny Grensman
Läs studien

Söker du jobb? Titta här!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.