Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningTermisk solkraft effektiv och hållbar

Termisk solkraft effektiv och hållbar

Storskaliga satsningar på termisk solkraft är ett miljövänligt sätt att ta fram energi. Det visar forskning från Chalmers där materialåtgången är i fokus.

Foto: Chalmers. Chalmersforskaren Erik Pihl.

De alternativa energisystem som ska ersätta fossila bränslen kräver i sig själva ofta tillgång till ovanliga och dyrbara metaller. Chalmersforskaren Erik Pihl beslutade sig för att undersöka hur hållbar termisk solkraft är. Och han fann att den, till skillnad från många andra tekniker för förnybar energi, inte är beroende av sällsynta jordartmetaller och speciella material.
– Jag var med och gjorde en sameuropeisk studie på uppdrag av Kungliga Vetenskapsakademien om termisk solkraft. Min grupp sammanställde forskning om miljökonsekvenserna men just materialåtgången fanns det ingen ordentlig studie på. När vår rapport var färdig ville jag själv gå vidare och titta på även den aspekten.
Det gjorde han tillsammans med tre andra forskare från Chalmers tillsammans med eSolar, ett solenergibolag från Kalifornien och det spanska ingenjörsföretaget Cobra.
– De tillverkar båda termiska solkraftverk och vet exakt vad som krävs, berättar Erik Pihl.
Termiska solkraftverk byggs till största delen av järn, aluminium, glas och sten. Lagringen av energi görs bland annat i smält salt. I och med att kraften lagras kan kraftverken gå dygnet runt, ibland flera månader i sträck. Det enda material som verkligen skulle behövas bytas ut i verken för att göra dem mindre resurskrävande är silvret i speglarna . Det går dock att byta ut mot aluminium utan alltför stor effektivitetsförlust.
– Det är svårt att säga exakt varför solkraftverk inte har blivit populärare, energival handlar mycket om politik, säger Erik Pihl. Termisk solkraft fungerar ju inte i alla länder eftersom det kräver direkt sol. Det är också en större investering än solceller och kanske har det lägre ”hippfaktor” därför. Man kan inte bara slänga upp ett litet kraftverk och bli förnybar utan det krävs en satsning på kanske 100 miljoner. Men sedan är det väldigt effektivt.
I Sahara planeras termiska solkraftverk som via ett nytt kabelnät, där svenska ABB är en stor aktör, skulle kunna förse Europa med el. Andra svenska industrier inom tekniken är Siemens i Finspång som tillverkar turbinerna.
– Det krävs att politikerna ser vad som blir lönsamt i framtiden och att lagrings- och överföringstekniken utvecklas, säger Erik Pihl.
Länder som i dag har termiska solkraftverk är Spanien, USA, Australien, Egypten och Indien.
Jenny Grensman
Läs studien

Söker du jobb? Titta här!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?