Genom organisationen Ingenjörer och Naturvetare utan gränser (INUG) Linköping fick Sara Lindell i uppdrag att under två månader utveckla en marknadsplan för att öka antalet besökare i byn Buena Vista i Bolivia.
Genom organisationen Ingenjörer och Naturvetare utan gränser (INUG) Linköping fick Sara Lindell i uppdrag att under två månader utveckla en marknadsplan för att öka antalet besökare i byn Buena Vista i Bolivia.
Berätta kort om din bakgrund
– Jag läser programmet industriell ekonomi med internationell inriktning vid Linköpings Tekniska Högskola och har tidigare varit engagerad i INUG i Linköping. Jag reste mycket tillsammans med min familj under min uppväxt vilket nog främst ledde till mitt intresse för världen, ekonomi och utvecklingen ur ett hållbarhetsperspektiv. Jag insåg att det finns mycket att förbättra i världen och ofta med ganska enkla medel. Nu är jag är precis nytillsatt ordförande för INUG Sverige.
Vad är INUG för en slags organisation?
– Det är en organisation bestående av studenter och yrkesverksamma som har ett brinnande intresse för hållbar samhällsutveckling. Vårt arbete utgår ifrån den tekniska och naturvetenskapliga kunskapens betydelse för utveckling och vi har i dagsläget projekt i Sydamerika, Afrika och Sverige. Genom utvecklingssamarbeten med lokala organisationer, skolor och byråd ställer vi svenska ingenjörers och naturvetares kunskaper till förfogande. Vi jobbar för att bygga världens viktigaste ingenjörsorganisation.
Vad var din roll vid projektet i Bolivia?
– Jag var en utav två volontärer som hade till uppdrag att utveckla en marknadsplan för att öka antalet besökare i byn Buena Vista. Det var ett marknadsföringsprojekt inom turism- en bransch jag aldrig trodde att jag skulle arbete inom med tanke på min utbildning. Men man ska aldrig säga aldrig!
Vilka utmaningar stötte du på?
– De största utmaningarna var helt klart kulturrelaterade. Allt ifrån att dricka alkohol under förhandlingar och möten, tidsuppfattning, ärlighet och vikten av personliga relationer.
Vad var det bästa/sämsta med att jobba i Bolivia?
–Det bästa var helt klart alla möten med otroligt härliga människor som hade så spännande livshistorier att man tappar hakan. Det sämsta var att missa den svenska sommaren, men det kommer ju fler som tur är. Och jag måste nog också nämna all väntan. Jag tror inte att det var en enda bolivian som kom i tid under de två månaderna vi var där. Det var en riktig pers och en tålamodsprövning för en ordenlig svensk.
Kom du i kontakt med människorna som bodde där?
– Ja, vi ägnade de första två veckorna åt att åka runt och hälsa på i byn. Vi åkte mopedtaxi mellan kaffeplantage, palmodlingar, hotell och restauranger och åt och drack det som erbjöds. Det är så man etablerar bra relationer och förhandlar i Bolivia.
Hur gick det med språket?
– Bra. Jag talar bra spanska sedan ett utbytesår i Argentina men de två månaderna i Bolivia blev pricken över i.
Hur blev du bemött som svensk ingenjör?
– Väldigt bra, de var imponerade och förvånade över att man kommer som tjej och ingenjör.
Kan du ge några tips till den som vill engagera sig i INUG
– INUG Sverige och våra medlemsföreningar tar alltid emot människor med engagemang och driv för hållbar utveckling. Det är bara att kontakta någon av oss. Se www.inug.se för mer information.
Sara Lindell
Ålder: 25 år.
Familj: Mamma, pappa, två syskon och pojkvän.
Drömjobb: Projektledare för en stor karnevalliknande festival i Stockholm som får svenskarna och de utländska gästerna att skratta, dansa och känna sig lite galna.
Häftigaste upplevelse: Det var vårt besök hos José som bodde med sin son ute i skogen, de levde primitivt men var lyckliga.
Den här intervjun publicerades även i förkortad version i Ingenjören nr 3 2012.
Anna Eriksson
1 kommentar
Jag blir så glad och stolt att läsa om Dig , älskade Sara! Hjärtekraaam från moster gudmor Susannne