Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenDigitala fakturor hjälper i Tanzania

Digitala fakturor hjälper i Tanzania

Skippa pappersfakturan under hösten och gå över till att betala medlemsavgiften till Sveriges Ingenjörer med autogiro eller e-faktura. Förutom att spara in på pappershanteringen så hjälper du då även Ingenjörer utan gränser att bygga vattentankar i Tanzania.

Sveriges Ingenjörer ser gärna att medlemmarna betalar med autogiro eller e-faktura i stället för de gammeldags pappersfakturorna. Portot minskar, och även om den digitala fakturahanteringen också kostar innebär autogirering generellt att bekymmer med betalningar minskar. Dessutom finns det också en miljövinst i den uteblivna pappershanteringen. För varje medlem som under resten av 2012 byter till att betala papperslöst bidrar därför förbundet med 25 kronor till ett vattenprojekt i Tanzania.

Projektet startades av Ingenjörer utan gränser. I Karagwe i norra Tanzania, väster om Victoriasjön, har lokala hantverkare börjat bygga vattentankar för att underlätta bybornas vattenförsörjning. Tekniken är enkel. Tankarna är två meter djupa, cylinderformade gropar som sedan muras med vattentåligt cement. Regnvatten leds från intilliggande hustak i rännor ner i tankarna.

Sveriges Ingenjörers förhoppning är att 2 000 medlemmar under hösten ska gå över till autogiro eller e-faktura. Det skulle ge 50 000 kronor och räcka till ett tiotal vattentankar. Pengarna går till organisationen Mavuno project som administrerar betalningen till de lokala hantverkarna. Ingenjörer utan gränser har även tidigare arbetat med Mavuno project, bland annat med att sätta upp solceller till en flickskola.

I dag har byborna i Karagwe en timmes promenad eller mer till närmaste naturliga vattenhål. De två första vattentankarna, som påbörjats tack vare ett förskott på 25 000 kronor, väntas ge dricksvatten till ett femtiotal personer.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.