650 anställda får lämna Sony Mobile i Lund meddelade företaget på torsdagsmorgonen. Samtidigt diskuterar de fackliga organisationerna och bolaget möjligheterna att starta ett utvecklingsbolag för hårdvara.650 anställda får lämna Sony Mobile i Lund meddelade företaget på torsdagsmorgonen. Samtidigt diskuterar de fackliga organisationerna och bolaget möjligheterna att starta ett utvecklingsbolag för hårdvara.
Redan i våras skedde neddragningar vid den japanskägda mobiltelefonföretagets anläggning i Lund och i somras kom beskedet att huvudkontoret i oktober lämnar Lund och flyttar till Japan. Enligt Sydsvenskans nätupplaga planerar företaget att minska hela sin personalstyrka med cirka 15 procent vilket motsvara sammantaget 1000 personer.
Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson, som också är ordförande för den lokala akademikerföreningen på Sony Mobile har vetat att neddragningen skulle komma i ett par månader. Han kan inte säga hur många av Sveriges Ingenjörers medlemmar som kommer att beröras:
– Våra medlemmar utgör ungefär hälften av de anställda. Många av de konsulter som inte kommer att få förlängda uppdrag är också våra medlemmar men allt som rör vem som kommer att få gå och när och villkoren ska vi förhandla om nu, säger Ulf Bengtsson.
Enligt Alf Johansson, personalansvarig på Sony Mobile i Sverige diskuterar företaget och de fackliga organisationerna möjligheterna att starta ett utvecklingsföretag inom hårdvara i Lund men de diskussionerna är fortfarande i sin linda.
I samband med Astra Zenecas nedläggning i Lund talades det mycket om att Sverige är på väg att förlora sin plats inom Life Science. Marianne Larsson, innovationschef och affärsrådgivare på Teknopol som också har arbetat med Mobile Heights Business Center tycker inte att man kan jämföra utvecklingen för Sony Mobile med det som hände Astra Zeneca.
– Sony Mobile är inte alls navet i utvecklingen på den mobila sidan, säger hon. Som jag ser det är det mesta inom mobilutveckling fortfarande ogjort och här finns så många företag och blivande företag inom det området.
Sverige har sedan några år förlorat den ledarhatt vi hade inom mobiltelefoni. Underhållningen utvecklas i USA och hårdvaran i Asien men Marianne Larsson menar att Sverige står bra rustat för att vara det land som tar nästa steg inom mobilutveckling där hon ser stora möjligheter för mobila tjänster på en rad områden som sjukvård, undervisning, fordonsindustri, miljö och energi.
– Neddragningsbeskedet är väldigt tråkigt men Sony har halkat ned på listan i flera år, säger hon. För mig är det inte nödvändigtvis de stora traditionella huvudmännen som kommer att leda utvecklingen utan jag ser helt nya aktörer komma. Det här är en region som satsar mycket på innovation och förnyelse. Det är inte konstigt att Astra Zenecas ingenjörer försvann till Danmark för Danmark upplever jag litet som en motor i Life Science, men möjligheterna att jobba vidare inom mobil utveckling finns här. Krismedvetande ger energi men vi ser detta som en möjlighet. Det frigörs mycket kompetens som kan bli till nya bolag. Vi svenskar är erkänt duktiga på att korsbefrukta kompetenser och samarbeta mellan olika organisationer för att lösa nya behov.
Neddragningarna i Lund ska vara genomförda våren 2014.
Jenny Grensman