Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMobilen får en näsa

Mobilen får en näsa

Snart kan din mobil känna av när det är dags att vädra i rummet eller när du behöver ta din astmamedicin. Ett nytt KTH-projekt som involverar gassensorer ligger i startgroparna.

KTH har tillsammans med ett antal företag fått 10 miljoner i forskningsbidrag från Vinnova för att utveckla produktionssystem som kan tillverka gassensorer i massvolymer. Gassensorer är en sorts artificiell form av näsa som omvandlar en gas till en elektrisk signal.

Niclas Roxhed, biträdande projektledare och forskare i mikrosystemteknik på KTH, förklarar att projektet består av två delar: en del handlar om produktionen av gassensorer, här vill man effektivisera dagens teknik och komma ner i kostnader medan andra delen av projektet handlar om morgondagens gassensorer, där utmaningen ligger i att få ned storleken på gassensorerna så att de exempelvis kan rymmas i en smartphone.

Niclas Roxhed

– I dag är känsliga gassensorer cirka 2 centimeter i diameter och 2 centimeter höga, vi behöver få ned dimensionerna till milimeterstorlek, förklarar Niclas.

Användningsområdena för gassensorerna är många. Exempelvis kan den användas
som en astmasensor i mobilen där sensorn meddelar ägaren till mobilen om det är dags att ta astmamedicinen eller inte.

– Tekniken för detta finns redan och företaget Aerocrine som har utvecklat astmasensorn är med i projektet, men än så länge är apparaten stor som ett cornflakespaket och finns bara hos specialistläkare, säger Niclas.

En annan samarbetspartner är bilsäkerhetsföretaget Autoliv som har tagit fram system med gassensorer för alkolås i bilar. Till skillnad från ett vanligt alkolås där man måste blåsa i ett munstycke för att få utslag på mätaren är Autolivs alkolås kontaktfria, vilket innebär att sensorn, som sitter nära föraren, kan känna av om denne har druckit alkohol eller inte. På det här sättet slipper föraren blåsmomentet.

– Det finns ett stort behov av att känna av gaser och hela projektets idé är att få ned kostnaderna för gassensorer, det är helt orimligt med dagens priser, priset måste ned från flera hundralappar till högst ett par tior, säger Niclas som också ser luftkvalitetsbevakning, exempelvis övervakning av koldioxid och pollen, som en lämplig tillämpning.

Projektet har totalt tio samarbetspartners och en totalbudget på 30 miljoner kronor och forskarna har två år på sig innan produkterna ska implementeras.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.