Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadNystartade Nevs söker ingenjörer

Nystartade Nevs söker ingenjörer

Inom 18 månader planerar det nybildade elbilsbolaget Nevs att kunna rulla ut den första elbilen från Saabfabriken i Trollhättan. Nu startar företaget rekryteringen av ingenjörerna som ska förverkliga planerna.

Häromdagen meddelade det kinesiska företaget Nevs, National Electric Vehicle Sweden AB, att uppgörelsen med Saabs konkursbo är klar. Företaget har köpt upp huvuddelen av tillgångarna i konkursboet. Hittills har Nevs anställt 75 personer till huvudkontoret i Trollhättan.

– Nu har vi säkerställt den basorganisation som vi behöver för att starta verksamheten. Det handlar bland annat om personer i ledningsgruppen och för att underhålla fastigheten. Dessutom har vi rekryterat viss teknisk kompetens, bland annat en teknikchef som är nödvändigt för att kunna starta rekryteringen av ingenjörer, säger Mattias Bergman, talesperson för Nevs.

Hur många ingenjörer som företaget planerar att rekrytera vill han inte uppge.
– Vi har valt att avstå från att presentera sådana prognoser. Vi uppger inte hur många bilar vi planerar att bygga och inte heller hur många vi ska anställa. Efterhand, när vi har säkra besked, kommer vi att berätta mer säger Mattias Bergman.

Han uppger att företaget kommer att behöva ingenjörer från fordonsindustrin men också kompetens från andra områden, bland annat från batterisidan och inom eldrift. På området eldrift är Japan världsledande och ett samarbete med japanerna är redan etablerat.

Hundratals ingenjörer förlorade jobbet när Saab lade ner men i dag har de flesta redan fått nya jobb. En del har rekryterats till Volvo och andra etablerade företag men flera nya konsultföretag med sikte på fordonsindustrin har också startat i Trollhättan av och med ingenjörer från Saab.

– Vi är jätteglada att många nyckelpersoner på Saab har fått jobb på lokala konsultbolag och vi har redan lagt uppdrag på flera av de här bolagen. Att kompetensen finns kvar i Trollhättan är viktigt för oss, det gör oss en möjlighet att rivstarta, säger Mattias Bergman.

Han är dock tydlig med att påpeka att merparten av den tekniska kompetensen på sikt måste finnas i bolaget.

-Kärnkompetensen måste vi ha inhouse, säger han.

Inom kort kommer Nevs på sin hemsida att presentera profiler på den tekniska kompetens som företaget behöver rekrytera.

– Vi märker redan att intresset är stort och många känner att vi bygger en framtidsindustri. Vi har redan fått in 700-800 spontanansökningar, säger Mattias Bergman.

Bilen som Nevs planerar att lansera om 18 månader bygger på Saab 9-3 och en elektrisk drivlina. Kina kommer att bli den viktigaste marknaden de första åren. Allt fler kineser har råd med bil och Kina gör stora investeringar för att stötta elbilsmarknaden.

För att elbilarna ska bli attraktiva krävs det att utvecklingen av bilarna går hand i hand med investeringar i annan infrastruktur. Det handlar till exempel om möjligheten att kunna ladda bilen på natten hemma, om snabbladdningsstationer och så kallade swappingcenter där man snabbt kan lyfta ut och byta batteriet.

– Kina har redan gjort stora åtaganden för att stötta utbyggnaden av infrastrukturen kring elbilar. Där räknar vi med att kunna bli en stor aktör som påverkar och sätter standard. Den amerikanska marknaden som vi också siktar på är svårare eftersom den är mer fragmenterad, säger Mattias Bergman.

Han påpekar dock att elbilarna inte ensamma är lösningen på miljöproblemen. Större satsningar måste också göras på att utveckla de förnybara energikällorna och Kina gör stora investeringar även på det området.

– En elbil är inte en miljöbil om elen kommer från brunkol. Då är till och med en effektiv dieselbil ett bättre miljöval, säger Mattias Bergman.

I Europa räknar Nevs med att det kommer att ta ytterligare några år innan elbilarna dominerar nybilsmarknaden.

– Det är svårt att säga när det kommer att ske men det är ingen som tvivlar på att det kommer att ske, säger han.

Läs även:
Många Saabtjänstemän har fått jobb
Nytt bolag lockar Saab-ingenjörerna

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?