Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenKaffe på morgonen, so what?

Kaffe på morgonen, so what?

I mitt jobb ingår att hålla koll på vad som händer, vilket innebär att jag regelbundet skannar av diverse tidningar och myndigheters- och organisationers webbsidor i hopp om att snubbla över något som skulle kunna intressera er läsare. Jag och mina kolleger hittar ofta saker som vi vill skriva artiklar om men många gånger väljer vi också bort nyheter som vi inte tycker håller måttet.

Dessa ”icke nyheter” produceras inte sällan av företag vars enda syfte är att marknadsföra sig själva och deras statistiska underlag är ofta för tunt för att man ska kunna dra några generella slutsatser. Ändå blir många av de här icke nyheter till ”riktiga nyheter”. Som knarkhundar nosar medierna upp dem och efter lite trolleri vid datorn- copy, paste och några omskrivningar – voilà! Ur journalistens magiska fingrar kommer en välpaketerad behändig nyhet. Och det är inte bara kvällstidningarna som använder sig av företagens smygreklam, senast i förra veckan såg jag en typisk ”icke nyhet” i två av våra stora dagstidningar.

Alla dessa ordströmmar, all information som ständigt slår emot oss på Twitter, mejl, sms, nättidningar, teve, radio och fejan. Som läsare är man ibland för trött för att ens orka reflektera över vad man läser. Det är här journalistens roll kommer in i sammanhanget. Om man nu har möjlighet att påverka vad människor läser varför inte välja med större omsorg?

En nyhet som jag valde att inte skriva om den här veckan (i alla fall inte i artikelform ;-)) är en undersökning gjord av Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. I vanliga fall brukar de göra intressanta undersökningar och det är förmodligen varför jag hajade till lite extra när jag såg pressmeddelandet. De har gjort en undersökning om vad svenskar och norrmän äter till frukost. Åtta av tio svenskar och sju av tio norrmän äter frukost och förutom prydliga stapeldiagram och procenttal får vi också veta att de vanligaste frukostingredienserna i Sverige är kaffe, smörgås, fil, yoghurt, ägg och juice medan man i Norge äter bröd, knäckebröd, brödskivor, mjölk, pålägg och ost. I pressmeddelandet har även företagets VD fått uttala sig i några nonsensmeningar.

Kors i taket. Kan ni tänka er! Svenskar dricker kaffe och käkar smörgås till frukost! (för er som inte redan visste det). Det ska bli intressant att se hur långt det dröjer tills vi kommer att få läsa om det här i tidningarna.

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.