Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSverige har tappat tillväxtförmågan

Sverige har tappat tillväxtförmågan

Sverige är återigen inne i lågkonjunktur. Det som gör läget allvarligare än tidigare är att Sverige har tappat förmågan till tillväxt. Investeringarna har under flera år legat på historiskt låga nivåer. Nu krävs det stora satsningar på ny teknik, forskning och spetskompetens menar Almega, Teknikföretagen och Unionen i en gemensam rapport.

För andra året i rad har arbetsgivarorganisationerna Almega och Teknikföretagen tillsammans med Unionen gjort en bedömning av de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen.  I en rapport redovisar de en gemensam syn på orsakerna till den vikande konjunkturen och vad som krävs för att företagen ska återfå ekonomisk tillväxt.

Under hösten har både tjänste- och industriföretagen i Sverige upplevt en vikande efterfrågan. Den avgörande förklaringen är det ekonomiska läget i Europa.

– Över hälften av svensk export går till Europa och den ekonomiska krisen där får nu stora konsekvenser för de svenska exportföretagen, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Produktionen i teknikindustrin i Sverige vände nedåt redan under senare delen av 2011 och nedgången har sedan dess fortsatt. Produktionen i svenska industriföretag har successivt flyttat utomlands och i dag arbetar 5 av 6 anställda i de stora exportföretagen utanför Sverige.

Almega som organiserar tjänsteföretag, bland annat IT- och teknikkonsultföretag, har också fått rapporter om vikande efterfrågan under hösten.

– IT-konsulterna brukar klara sig bra och vara opåverkade en bra bit in i en lågkonjunktur, eftersom många också arbetar för den offentliga sektorn.  Nu får vi rapporer om att även IT-konsulterna upplever en svagare efterfrågan, säger Lena Hagman, chefekonom på Almega.

Teknikföretagen, Almega och Unionen är eniga om att både industri- och tjänsteföretagen i Sverige riskerar att drabbas av en lågkonjunktur som blir svårare att ta sig ur om inte flera viktiga åtgärder vidtas. De menar att Sverige har försämrat sin tillväxtförmåga. Det innebär att företagen, när konjunkturen så småningom vänder, kommer att få det svårare att komma tillbaka till tidigare nivåer.

– Investeringarna inom svensk industri har under flera år legat på historiskt låga nivåer. Det gäller dels investeringar i teknisk utrustning men också forskning och utveckling, säger Anders Rune.

– Det finns ett stort behov av komptensutveckling och utbildning. Allt för länge har utbildningssatsningarna i Sverige handlat om kvantitet snarare än kvalitet. Nu måste Sverige investera i ett kunskapslyft, säger Gösta Karlsson, tf chefsekonom på Unionen.

Lena Hagman är orolig för att politikerna inte inser det allvarliga läget och förstår att Sverige har försämrat tillväxtförmågan.

– Det finns forskning som visar att investeringar i teknisk forskning och utveckling bidrar till högre produktivitet. Därför krävs det mer pengar till forskning och större satsningar på spetskompetens, säger hon.

Ingen av de tre chefsekonomerna vill säga något om vad som kan vara en rimlig nivå på löneökningarna i de kommande avtalen.

– Det är inte vårt uppdrag att beräkna något löneutrymme. Det är förhandlarnas uppgift, säger Gösta Karlsson på Unionen.

 Karin Virgin

Läs hela rapporten här.

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?