Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöEntreprenörskapFramtidens vatten en ingenjörsfråga

Framtidens vatten en ingenjörsfråga

Sveriges tillgång på friskt rent vatten är något vi tar för givet. Det bör vi inte göra. På Miljödagen den 24 januari handlar det om hur vi kan säkra denna livsviktiga resurs för framtiden.

År 2030 förutspås den globala efterfrågan på färskvatten överstiga tillgången med 40 procent. Vatten och hur vi utnyttjar det är redan i dag en källa till konflikter i världen inte minst genom dess betydelse för matpriserna.

Sveriges Ingenjörer har gjort flera satsningar på vattenrelaterade områden under 2012 och inleder alltså 2013 med en miljödag där vatten står i fokus. Cirka en tredjedel av de ingenjörer som arbetar med vattenfrågan, antingen som forskare/utvecklare eller i kommunerna, beräknas gå i pension de närmaste åren. Nya ingenjörer måste få upp ögonen för det här området och färskvattentillgången måste upp högre på den politiska agendan.

– Rent vatten är en utmaning för en törstande världsbefolkning. Trots att Sverige är rikt på vatten har vi alltid vinnlagt oss om hushållning och rening. Tekniken kan dock drivas ännu längre. Detta är en utmaning för ingenjörer så att nya produkter och system kan tas fram för export, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

God tillgång på färskvatten och kommunala reningsverk är dock inte tillräckligt för rent vatten. Det såg vi när parasiten cryptosporidium spreds i vattnet i Östersund. Hur det var möjligt att slå ut det kommunala vattnet så länge och vad vi kan göra för att undvika liknande situationer är en fråga som kommer att diskuteras under miljödagen där Lena Söderberg, vd för svenskt Vatten, Gustav Fridolin, Miljöpartiet, Ulf Arbeus, vice vd Xylem, Petra Vadström, innovatören bakom Solvatten med flera debatterar hur vi möter framtidens utmaningar för vattenförsörjningen.
Under dagen kommer också Sveriges Ingenjörers miljöpris att delas ut samt ett antal forskningsprojekt att få finansiering ur Sveriges Ingenjörers miljöfond.

Programmet

Anmäl dig här!

Läs mer om förbundets forskningssatsning på Sjöstadsverket.

2 KOMMENTARER

  1. Jag kommer tyvärr att missa miljödagen, då jag är utomlands, inbjuden att diskutera vattenbehovet för energiindustrin vid ett möte på EdF i Paris.
    Separat skriver jag ett brev till Peter Larsson o berättar om min nya bok ”Water and Energy – threats and opportunities” IWA Publishing, London. Jag jobbar numera väldigt mycket med globala vatten-energifrågor. F.n. gästprofessor vid Technical Univ of Malaysia. Vänliga hälsningar Gustaf Olsson (Prof. em. Lunds Universitet)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.