Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningFramtidens vatten en ingenjörsfråga

Framtidens vatten en ingenjörsfråga

Sveriges tillgång på friskt rent vatten är något vi tar för givet. Det bör vi inte göra. På Miljödagen den 24 januari handlar det om hur vi kan säkra denna livsviktiga resurs för framtiden.

År 2030 förutspås den globala efterfrågan på färskvatten överstiga tillgången med 40 procent. Vatten och hur vi utnyttjar det är redan i dag en källa till konflikter i världen inte minst genom dess betydelse för matpriserna.

Sveriges Ingenjörer har gjort flera satsningar på vattenrelaterade områden under 2012 och inleder alltså 2013 med en miljödag där vatten står i fokus. Cirka en tredjedel av de ingenjörer som arbetar med vattenfrågan, antingen som forskare/utvecklare eller i kommunerna, beräknas gå i pension de närmaste åren. Nya ingenjörer måste få upp ögonen för det här området och färskvattentillgången måste upp högre på den politiska agendan.

– Rent vatten är en utmaning för en törstande världsbefolkning. Trots att Sverige är rikt på vatten har vi alltid vinnlagt oss om hushållning och rening. Tekniken kan dock drivas ännu längre. Detta är en utmaning för ingenjörer så att nya produkter och system kan tas fram för export, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

God tillgång på färskvatten och kommunala reningsverk är dock inte tillräckligt för rent vatten. Det såg vi när parasiten cryptosporidium spreds i vattnet i Östersund. Hur det var möjligt att slå ut det kommunala vattnet så länge och vad vi kan göra för att undvika liknande situationer är en fråga som kommer att diskuteras under miljödagen där Lena Söderberg, vd för svenskt Vatten, Gustav Fridolin, Miljöpartiet, Ulf Arbeus, vice vd Xylem, Petra Vadström, innovatören bakom Solvatten med flera debatterar hur vi möter framtidens utmaningar för vattenförsörjningen.
Under dagen kommer också Sveriges Ingenjörers miljöpris att delas ut samt ett antal forskningsprojekt att få finansiering ur Sveriges Ingenjörers miljöfond.

Programmet

Anmäl dig här!

Läs mer om förbundets forskningssatsning på Sjöstadsverket.

2 KOMMENTARER

  1. Jag kommer tyvärr att missa miljödagen, då jag är utomlands, inbjuden att diskutera vattenbehovet för energiindustrin vid ett möte på EdF i Paris.
    Separat skriver jag ett brev till Peter Larsson o berättar om min nya bok ”Water and Energy – threats and opportunities” IWA Publishing, London. Jag jobbar numera väldigt mycket med globala vatten-energifrågor. F.n. gästprofessor vid Technical Univ of Malaysia. Vänliga hälsningar Gustaf Olsson (Prof. em. Lunds Universitet)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.