Kolleger bidrar till ansvarstagande

Hur kommer det sig att en del människor väljer att engagera sig och göra mer än vad som ingår i deras arbetsbeskrivning? Enligt forskaren Helén Stockhult beror en del av det ansvar som skapas på arbetsplatser på de relationer som finns inom arbetsgruppen.Hur kommer det sig att en del människor väljer att engagera sig och göra mer än vad som ingår i deras arbetsbeskrivning? Enligt forskaren Helén Stockhult beror en del av det ansvar som skapas på arbetsplatser på de relationer som finns inom arbetsgruppen.

På fredag disputerar Örebroforskaren Helén Stockhult med sin avhandling Medarbetare i dialog – en studie om viljan att göra mer än det formellt förväntade.

I sin studie har Helén följt ett medarbetarskapsprojekt på Posten i en mindre stad i Sverige och undersökt vilket ansvar utöver det formella som brevbärarna känner att de bör ta för kunder, kolleger, organisationen och sina arbetsuppgifter. Som teoretiskt begrepp och utgångspunkt i studien har hon valt den så kallade OCB (Organizational Citizenship Behavior) vilket förenklat handlar om det engagemang och det ansvar som individer i organisationer tar utöver det ansvar som kan sägas vara formellt reglerbart. Metoden för att fånga den sociala interaktionen mellan medarbetare har varit en kombination av intervjuer och deltagarobservation. Hon har bland annat kommit fram till att medarbetarnas beteende har mer att göra med vilka omständigheter som råder än att man enbart följer de normer och värderingar som företagsledningen har definierat kring vad medarbetaren bör göra i olika situationer.

Helén Stockhult. Foto: Anders Liljenbring, Örebro universitet.

– Om en medarbetare som behöver hjälp av en kollega inte själv följer de sociala reglerna och inte hjälper kollegan i liknande situationer är det inte heller säkert att han eller hon får hjälp, säger Helén och förklarar att reglerna inte är ”fixa och färdiga” utan föränderliga.

I studien har hon noterat sex sociala regler avseende OCB som brevbärarna utgick ifrån när de avgjorde vilken form av ansvarstagande som var lämpligt i en viss situation: Hjälpsamhetsregeln, belastningsregeln, lojalitetsregeln, nöjd kund-regeln, effektivitetsregeln och tidsregeln. Helén tar ett exempel som gäller brevbärarna. Om brevbärarna har en kollega som alltid är försenad vad skulle de göra åt det? Hjälpa honom eller henne med de arbetsuppgifter som då släpar efter eller enbart sköta sina egna arbetsuppgifter? Beslutet kring vad som bör göras tas med hjälp av de sociala reglerna som präglar brevbärargruppen och här går gruppens beslut i vissa fall före företagsledningens praxis kring vad medarbetarna bör göra.

Varför det blir på det här sättet beror enligt Helén på att medarbetarna till viss del vägleds av ett komplicerat regelverk medan företagslogiken än mer homogen och ställer samma krav på ansvarstagande i alla situationer.

– Men eftersom det är i dialogen mellan människor som viljan att ta ansvar för mer än det formellt förväntade skapas är det viktigt att företag och organisationer förstår hur betydelsefulla relationerna mellan medarbetare är men även hur de sociala reglerna ser ut som påverkar viljan att göra ”det lilla extra”, säger Helén.

Anna Eriksson

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

    AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
  • Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Så får du med NPF-diagnos stöd på jobbet

    Var öppen med din NPF-diagnos så att du kan få rätt stöd, men akta dig för att få anpassningar inskrivna i anställningsavtalet. Det är några av råden från Sveriges Ingenjörers chefsjurist Heléne Robson.
  • Vad vet du om den svenska modellen?

    Vad vet du om den svenska modellen?

    De flesta regler som i praktiken rör arbete, lön och villkor i Sverige är inte de som står i lagboken. Lagarna har ersatts med kollektivavtal och det här kallas för den svenska modellen.
  • What do you know about the Swedish labour market model?

    What do you know about the Swedish labour market model?

    Most regulations related to employment, salary and benefits in Sweden are not regulated in law. The laws have been replaced by collective agreements and this is called the Swedish labour market model.
  • Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

    Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?
Fler artiklar