Just nu utför Universitetskanslerämbetet en utvärdering av utbildningskvaliten på de högre utbildningarna i Sverige. Granskningen av civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och brandingenjörsexamen inleddes hösten 2012 och i september 2014 kommer resultatet av utvärderingen. Just nu utför Universitetskanslerämbetet en utvärdering av utbildningskvaliten på de högre utbildningarna i Sverige. Granskningen av civilingenjörs-, högskoleingenjörs- och brandingenjörsexamen inleddes hösten 2012 och i september 2014 kommer resultatet av utvärderingen.
– En sådan här stor undersökning på de olika programmen har aldrig gjorts tidigare, säger Jana Hejzlar, utredare på utvärderingsavdelningen på Universitetskanslerämbetet. Jana Hejzlar är ansvarig utredare för granskningen av ingenjörsexamina och hon förklarar att anledningen till att man granskar utbildningarna är för att undersöka ifall studenterna klarar examensmålen.
I utvärderingen ingår olika moment som en styrgrupp ska ta ställning till. I granskningen ingår att bedöma studenters examensarbeten, läsa utbildningssamordnarnas egna utvärderingar av utbildningen samt intervjua studenter.
– Studenterna kommer vi i kontakt med genom Sveriges förenade studentkårer (SFS) och sen förser lärosätenas utbildningsansvariga oss med studentgrupper, säger Jana Hejzlar och tillägger att eftersom civilingenjörsexamen är en så pass stor utbildning har man delat in den i 6 olika utbildningskluster: maskinteknik, elektroteknisk fysik, industriell ekonomi, samhällsbyggnad, bioenergi-kemi samt data-IT.
– Styrgruppen har fem mål för utvärderingen, de ska se till bredd och fördjupning inom det valda området, fördjupad metodkunskap, kunskapsförmågor, förmågor som muntlig och skriftlig färdighet och värderingsmål som handlar om hur medveten ingenjören är om tekniken i samhället, säger Jana Hejzlar.
Hon är själv projektansvarig för klustret maskinteknik där cirka 250 sakkunniga är involverade i utvärderingsfasen.
– Just nu har vi precis bedömt 700 examensarbeten, säger hon.
Jana Hejzlar vill inte svara på vad styrgruppen har kommit fram till än så länge utan hänvisar till rapporten som kommer i september 2014.
Fakta
* När Universitetskanslerämbetet beslutar om samlade omdömen för de olika utbildningarna finns det tre omdömen att välja mellan: Mycket hög kvalitet, hög kvalitet och bristande kvalitet.
Vid mycket hög kvalitet skickas resultatet vidare till regeringen som delar ut en kvalitetspeng till lärosätet i fråga. Kvalitetspeng innebär att lärosäten med utbildningar som får högsta omdömet uppmuntras i form av ett extra tillskott pengar. Får en utbildning omdömet bristande kvalitet krävs en uppföljning som antingen leder till utbildning blir godkänd eller att examenstillståndet dras in.
* Den 21 december 2012 lades Högskoleverket ned och i stället har två nya myndigheter bildats, Universitets- och högskolerådet samt Universitetskanslersämbetet.
Läs mer om utvärderingen här.
Anna Eriksson