Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenTreårigt avtal för industrin i sikte

Treårigt avtal för industrin i sikte

Sveriges Ingenjörer är i stora drag nöjda med den avtalsskiss som OpO presenterade för fack och arbetsgivare i går, tisdag 5 mars. Förslaget bygger på ett treårigt avtal.

På tisdagen fick samtliga fackförbund inom industrin en avtalsskiss från de opartiska ordförandena, OpO, att ta ställning till. I dag lämnade både fack och arbetsgivare sina synpunkter på avtalsskissen som handlar om ett treårigt avtal. Ännu så länge finns inga siffror på löneökningar eller andra detaljer.

Sveriges Ingenjörer är positiva till avtalets längd har men har framfört att flera principiella frågor måste lösas.  Det handlar om möjligheten till arbetstidsförkortning med inriktning på en rätt till deltidspension från 60 år. För detta krävs premieavsättningar som gör en sådan delpensionering ekonomiskt möjlig.

Camilla Frankelius

– Vi vill förtydliga att när det gäller avsättningen till delpension kan vi inte acceptera att man använder redan avtalad arbetstidsförkortning för att finansiera eller delfinansiera avsättningen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Rätten till föräldralön med ytterligare en månad är en annan viktig principfråga för Sveriges Ingenjörer.

Avtalsskissen från OpO är uppdelad i tre avtalsperioder om 12 månader vardera. Det tredje året är uppsägningsbart. Sveriges Ingenjörer har inga invändningar mot en sådan konstruktion men förbundet begär i sitt svar till OpO att löneökningarna kommer från dag ett i varje avtalsperiod.

Nästa vecka förväntas OpO återkomma med förslag på detaljer i avtalet. Nuvarande avtal löper ut den 31 mars.

Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.