Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtAvtalsrörelsenTreårigt avtal för industrin i sikte

Treårigt avtal för industrin i sikte

Sveriges Ingenjörer är i stora drag nöjda med den avtalsskiss som OpO presenterade för fack och arbetsgivare i går, tisdag 5 mars. Förslaget bygger på ett treårigt avtal.

På tisdagen fick samtliga fackförbund inom industrin en avtalsskiss från de opartiska ordförandena, OpO, att ta ställning till. I dag lämnade både fack och arbetsgivare sina synpunkter på avtalsskissen som handlar om ett treårigt avtal. Ännu så länge finns inga siffror på löneökningar eller andra detaljer.

Sveriges Ingenjörer är positiva till avtalets längd har men har framfört att flera principiella frågor måste lösas.  Det handlar om möjligheten till arbetstidsförkortning med inriktning på en rätt till deltidspension från 60 år. För detta krävs premieavsättningar som gör en sådan delpensionering ekonomiskt möjlig.

Camilla Frankelius

– Vi vill förtydliga att när det gäller avsättningen till delpension kan vi inte acceptera att man använder redan avtalad arbetstidsförkortning för att finansiera eller delfinansiera avsättningen, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Rätten till föräldralön med ytterligare en månad är en annan viktig principfråga för Sveriges Ingenjörer.

Avtalsskissen från OpO är uppdelad i tre avtalsperioder om 12 månader vardera. Det tredje året är uppsägningsbart. Sveriges Ingenjörer har inga invändningar mot en sådan konstruktion men förbundet begär i sitt svar till OpO att löneökningarna kommer från dag ett i varje avtalsperiod.

Nästa vecka förväntas OpO återkomma med förslag på detaljer i avtalet. Nuvarande avtal löper ut den 31 mars.

Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

0
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?