ST Ericsson delas och drar ner

400-600 jobb i Lund hotas när förlustbolaget ST-Ericsson delas. På kort tid har Skåne drabbats av stora neddragningar inom telekomföretagen.400-600 jobb i Lund hotas när förlustbolaget ST-Ericsson delas. På kort tid har Skåne drabbats av stora neddragningar inom telekomföretagen.

ST-Ericsson tillverkar plattformar med kompletta tekniska lösningar för mobiltelefoner. 2009 bildades företaget genom en sammanslagning av  Ericsson Mobile Platforms, och franskitalienska ST Microelectronics ST-NXP Wireless.
2009-2012 gjorde bolaget över 15 miljarder kronor i förlust.

Ägarna, Ericsson och ST Microelectronics har bägge signalerat att de vill göra sig av med det förlusttyngda företaget. Bolaget kommer nu att delas i två delar där Ericsson tar utvecklingen och försäljningen av LTE-modem och ST Microelectronics tar övriga produkter. Totalt har bolaget runt femtusen anställda, varav drygt tusen i Lund där huvudansvaret för bolagets utvecklingsarbete ligger.

I fjor varslade Sony Mobile i Lund över 600 anställda om avsked. TRR Trygghetsrådets regionchef i Skåne, Bo Altinius, är trots det inte orolig för dem som förlorar sina jobb.

– Det är för tidigt att säga något om just ST-Ericssons personal, säger han. Men att kompetensen är efterfrågad råder det inga tvivel om. Blir det större varsel kan det bara ta litet längre tid för de uppsagda att hitta nya arbeten.

Förhandlingarna om neddragningen på ST-Ericsson, som är en i en lång rad de senaste åren, startade på måndagen.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar