Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningEU vill locka duktiga forskare

EU vill locka duktiga forskare

Europa behöver duktiga studenter forskare och därför planerar EU att förbättra villkoren för studenter och forskare som kommer från länder utanför EU.

Varje år kommer 200 000 studenter och forskare till Europa från länder utanför EU. Många möter byråkratiskt krångel och reglerna för studentvisum och upphållstillstånd varierna mellan länderna. Det gör det svårt att flytta mellan EU-länderna och merparten lämnar Europa efter examen eller avslutad forskning.
För en dryg månad sedan presenterade EU-kommissionen ett förslag till ett direktiv som ska göra det enklare för medborgare utanför EU som vill studera och forska här.

– Att komma till EU för forskning eller studier är mycket svårare än det borde vara. Vi måste avlägsna dessa hinder för att göra EU mer öppet för begåvade människor. Sådan rörlighet gynnar EU och vår ekonomi genom spridning av kunskap och idéer, säger EU-kommissionens ledamot med ansvar för inrikesfrågor Cecilia Malmström, i ett pressmeddelande.

Förslaget innehåller en rad konkreta åtgärder som ska gynna studenter och forskare som kommer till Europa. Det ska gå snabbare att få upphållstillstånd och enklare för familjen som flyttar med. Det ska också bli möjligt att stanna kvar efter studier eller avslutad forskning och söka jobb eller starta företag.
Emelie Lilliefeldt, utredare på Saco, som följer arbetet på EU-nivå och är mycket nöjd med förslaget till direktiv.

Emelie Lillifeldt

– Den viktigaste delen i det här tycker jag är förslaget att forskare och studenter ska få stanna kvar i landet 12 månader efter studier eller forskning för att söka jobb eller starta företag. I dag sparkat vi ut de här högutbildade personerna från Europa och det är ett enormt kompetensslöseri, säger hon.

Förslaget till nytt direktiv innehåller bland annat följande konkreta förändringar:

– Den som söker visum eller uppehållstillstånd för studier eller forskning inom EU ska inte behöva vänta längre än 60 dagar på besked.
– Forskare och studenter ska få stanna kvar i 12 månader för att söka jobb eller starta företag.
– Studenter ska få jobba 20 timmar i veckan (vilket redan är tillåtet i Sverige).
– Enklare regler som gör det lättare för studenter och forskare att röra sig inom EU. Dessutom bättre möjligheter att studera och forska i EU, även för medföljande familj.

Förslaget till direktiv finns nu i Europaparlamentet som närmast ska förhandla innehållet med ministerrådet. Beslutsprocessen brukar ta 6-12 månader och det innebär att vi kan förvänta oss beslut om ett nytt direktiv i slutet av 2013 eller början av 2014. Därefter har alla EU-länder tre år på sig att implementera direktivet.

Karin Virgin

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?