Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenFramgångsrik plantskola för företag

Framgångsrik plantskola för företag

Den KTH-anknutna universitetsinkubatorn Sting fick genomgående höga betyg i en internationell jämförelse. I en studie som jämförde 150 olika universitetsinkubatorer slog sig Sting in bland de nio bästa.

När University Business Incubator jämförde 150 universitetsinkubatorer från hela världen placerade sig Sting från Stockholm – en av få deltagande inkubatorer från Europa – bland de allra högsta.

Sting klarade sig mycket bra i de femtio olika framgångsfaktorer som jämfördes, som till exempel hur fort bolagen i inkubatorn växer vad gäller omsättning och antal anställda, hur mycket kapital man lyckas skaffa, och hur pass bra bolagen överlever efter att de lämnat inkubatorn. En orsak kan vara att inkubatorn är byggt just för att driva fram nya företag i den nya globaliserade världen.

– Vi jobbar med att skapa nya exportbaserade tillväxtföretag, säger Pär Hedberg, grundare och vd för Sting. Ska man bygga ett stort företag måste man ut internationellt snabbt. Sveriges hemmamarknad är alldeles för liten.

Pär Hedberg grundade Sting 2002 i Kista, norr om Stockholm, efter många år som vd i olika medelstora svenska teknikföretag. När han fick en fråga av stiftelsen Electrum om han ville starta en universitetsinkubator i Stockholm reste han reste runt i världen och tittade hur inkubatorer såg ut.

Pär Hedberg punktar upp några av de viktigaste egenskaperna för en framgångsrik inkubator.

1. En inkubator måste ha många människor i sitt upptagningsområde. Man måste kunna vara selektiv och välja de allra bästa idéerna. Det kommer in många idéer, men alla kan inte bli något.

2. Inkubatorn måste drivas av folk från näringslivet med entreprenörsbakgrund. Affärschoacherna, de som hjälper de små nystartade bolagen, måste ha en passion och en erfarenhet av att driva och bygga bolag.

Kraven för att kvalificera sig för inträde i inkubatorns värmande omfamning är hårda. Pär Hedberg har tre stenhårda kriterier:
* Företaget ska lösa ett stort internationellt problem. Annars kan det aldrig nå en stor marknad.
* Lösningen på problemet måste ha något unikt, något man är ensam om och som kan skyddas.
* Människorna som driver företaget måste ha rätt kompetens och vara motiverade.

– Vi antar bara sex, sju procent av alla företag som vi tittar på, säger Pär Hedberg.

De som antas får en affärscoach som lägger ner ungefär en dag i veckan under två år. Det unga företaget slipper begå misstag och blir fortare flygfärdigt. Coachen hjälper till med allt från att ta fram en affärsplan till att hitta kunder. Det handlar om att rekrytera medarbetare, hitta underleverantörer, att få lån och inte minst att få in privata pengar.

– Vi har hjälpt företagen i inkubatorn att få in 1,7 miljarder kronor i privat kapital, säger Pär Hedberg.

I dag har Sting drygt tjugotalet företag under sina vingar. Det är nya företag inom it, internet, energi och material, men inte inom läkemedel som har helt andra förutsättningar. Företagen stannar i inkubatorn i två år. Efter det bör de ha fått ihop en första prototyp, kanske några betalande kunder, kanske en omsättning på en miljon eller två – eller så ska de precis skicka sina första fakturor.

En jämförelsefaktor där Sting fick höga betyg i det nya indexet är hur många bolag som överlever efter att ha lämnat inkubatorn. Av de 108 bolag som hittills har gått igenom finns 78 procent kvar.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?