Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvårare för kvinnor att bli professorer

Svårare för kvinnor att bli professorer

Kvinnor har 37 procents lägre chans än sina manliga kolleger att bli professorer. Det visar en undersökning gjord av sociologerna Mikael Hjerm och Rickard Danell från Umeå universitet.
– Vi trodde att skillnaden skulle vara mindre, säger professor Mikael Hjerm.

I sin forskning* har Mikael Hjerm och Richard Danell följt upp vad som hänt sedan i början av 90-talet med samtliga forskare som doktorerat på svenska lärosäten. Det faktum att andelen kvinnliga professorer har blivit fler (från cirka 8 procent kvinnliga professorer 1995 till cirka 21-22 procent i dag) har tolkats som att jämställdheten inom akademin har ökat, detta är fel tänkt, menar Mikael Hjerm.

Mikael Hjerm.

– Varför det är fler kvinnliga professorer i dag beror på att det är fler kvinnor i systemet. Men det säger ingenting om det är lättare eller svårare för kvinnor att bli professorer. Sannolikheten att en kvinna blir professor i dag är densamma som för mer än 20 år sedan.

I undersökningen framkommer också att det är svårare för kvinnor att bli professorer på äldre lärosäten. Det är också stora variationer mellan olika forskningsdiscipliner. Kvinnor missgynnas till exempel mest inom life science.

– När tjänster utlyses och man har en transparant tillsättningsprocess då har män och kvinnor lika stora chanser men ofta tillsätts tjänster genom icke-transparenta system, och här kan små, små val få enorma konsekvenser. Exempelvis hur man fördelar pengar, forskning visar att män tenderar att gynna män och det är samma sak med kvinnor. Man tenderar att gynna dem med samma kön, förklarar Mikael Hjerm och säger att den viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med den sneda könsfördelningen bland professorer är transparenta tjänstetillsättningar och fördelning av resurser.

* Career prospects for female university researchers have not improved, Richard Danell och Mikael Hjerm samt The importance of early academic career opportunities and gender differences in promotion rates, Richard Danell och Mikael Hjerm.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.