Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivSvårare för kvinnor att bli professorer

Svårare för kvinnor att bli professorer

Kvinnor har 37 procents lägre chans än sina manliga kolleger att bli professorer. Det visar en undersökning gjord av sociologerna Mikael Hjerm och Rickard Danell från Umeå universitet.
– Vi trodde att skillnaden skulle vara mindre, säger professor Mikael Hjerm.

I sin forskning* har Mikael Hjerm och Richard Danell följt upp vad som hänt sedan i början av 90-talet med samtliga forskare som doktorerat på svenska lärosäten. Det faktum att andelen kvinnliga professorer har blivit fler (från cirka 8 procent kvinnliga professorer 1995 till cirka 21-22 procent i dag) har tolkats som att jämställdheten inom akademin har ökat, detta är fel tänkt, menar Mikael Hjerm.

Mikael Hjerm.

– Varför det är fler kvinnliga professorer i dag beror på att det är fler kvinnor i systemet. Men det säger ingenting om det är lättare eller svårare för kvinnor att bli professorer. Sannolikheten att en kvinna blir professor i dag är densamma som för mer än 20 år sedan.

I undersökningen framkommer också att det är svårare för kvinnor att bli professorer på äldre lärosäten. Det är också stora variationer mellan olika forskningsdiscipliner. Kvinnor missgynnas till exempel mest inom life science.

– När tjänster utlyses och man har en transparant tillsättningsprocess då har män och kvinnor lika stora chanser men ofta tillsätts tjänster genom icke-transparenta system, och här kan små, små val få enorma konsekvenser. Exempelvis hur man fördelar pengar, forskning visar att män tenderar att gynna män och det är samma sak med kvinnor. Man tenderar att gynna dem med samma kön, förklarar Mikael Hjerm och säger att den viktigaste åtgärden för att komma tillrätta med den sneda könsfördelningen bland professorer är transparenta tjänstetillsättningar och fördelning av resurser.

* Career prospects for female university researchers have not improved, Richard Danell och Mikael Hjerm samt The importance of early academic career opportunities and gender differences in promotion rates, Richard Danell och Mikael Hjerm.

Anna Eriksson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.