Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggen"Nöjda men inte stolta?"

”Nöjda men inte stolta?”

”Om tio år kommer Scania bara vara ett ställe där Volkswagen/Man sätter ihop sina bilar. Titta på AGA, vad är det kvar av det i dag, ett försäljningskontor?”
Vi sitter på bussen på väg mot city en måndagsmorgon, jag och direktören. Nästan varje gång jag träffar honom talar han om hur svenska företag och jobb försvinner. Även kvalificerade jobb.

”- Att värna om Sverige det är chauvinism och sånt ska vi inte syssla med. Vi hämtar våra ideal från USA men USA är ingen framträdande industrination som exempelvis Tyskland. Och där håller man i sina företag. Det tyska är fint och värt att värna om. Vi värnar inte om Sverige, inte vi och inte företagsägarna.”
Jag minns många samtal jag haft med ingenjörer på Saab Automobil. Hur de såg tjänster och funktioner som sakta flyttade till Opel i Tyskland där GM:s huvudkontor i Europa låg. Tyskarna såg om sitt hus och försökte se till att all spetskompetens fanns hos dem.

För någon dag sedan talade jag med vd:n på ett verkstadsföretag i Vindeln. Det är ett framgångsrikt globalt företag med kunder över hela världen. En given fråga var hur det kom sig att de fanns kvar där i Västerbottens inland och inte hade flyttat till Slovakien, till exempel.
– Vi är privatägda av en lokal ägare som tycker att det är bra att vara i Vindeln, var svaret.
Hur många tänker så i dag? Investor, Wallenberg, fackliga organisationer? Att det skulle finnas något ytterligare värde än ren lönsamhet i att ha verksamhet i Sverige. Att satsa på en något mindre vinstmarginal mot att ligga kvar i Norrlands inland. Går det att mäta den vinst ett företag gör mot att ett samhälle någonstans i Sverige kan leva vidare. Kanske är det det som är kruxet – att det är olika kassor. Sverige AB vinner på företag som tycker att Sverige och svensk arbetsmarknad är bra. De enskilda företagen kanske tjänar på att flytta till låglöneländer. Och om ingen ens i ledningen är stolt över Sverige och tycker att Sverige är ett bra land att bo och verka i så kan det bli glest mellan jobben. Även utanför Norrlands inland.

1 KOMMENTAR

  1. Avindustrialiseringen av Sverige är uppenbar. Det märkliga är att folk verkar tro att det inte får några följder för levnadsstandarden i Sverige. Det är dessutom förvånansvärt att det förefaller som om ”direktörer” har fått för sig att utflyttning av produktion är oundviklig, något som det t.o.m. verkar ha gått mode i.
    I Sverige finns en lång tradition av organisationsförmåga, samarbete, läskunnighet/utbildning, samvetsgrannhet och demokrati. Det är detta som har bäddat för att det just är i Sverige som stora industriella koncerner har kunnat byggas upp och frodas. Det är tack vare dem som vårt välstånd har skapats. Låt oss inte förledas att tro att förhållandena är lika överallt utan låt oss tvärtom bli medvetna om och uppskatta vår särart!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.