Dålig ersättning för expert i patentmål

22:50 kronor i timmen är vad de tekniskt sakkunniga i patentmål får för att förbereda sig. Sveriges Ingenjörer undrar om man verkligen lockar de skarpaste förmågorna med en sådan ersättning.

22:50 kronor i timmen är vad de tekniskt sakkunniga i patentmål får för att förbereda sig. Sveriges Ingenjörer undrar om man verkligen lockar de skarpaste förmågorna med en sådan ersättning.

680 kronor per dag i domstol och 180 kronor per dag för förberedelserna är taxan för de drygt sjuttio tekniskt sakkunniga som ska bistå Sveriges domstolar med specialistkunskaper i patentmål. Professorer, patenträttsråd, disputerade forskare och lektorer utses av regeringen att hjälpa domstolarna. Till skillnad från nämndemännen som nyligen fått sin ersättning utredd med målet att den ska täcka inkomstbortfall eller för en partsledamot i AD som får 2250 kronor per dag ligger de tekniskt sakkunnigas ersättning mycket lågt.
Oroande lågt tycker Sverige Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborg som har skrivit till Justitiedepartementet för att få en ändring.
– Tekniskt sakkunniga anlitas på grund av sin långa utbildning och gedigna erfarenhet, säger han. Med de låga ersättningsnivåer som de har i dag riskeras kvaliteten i den tekniska kunskapen som är väsentlig för rättsskipningen i patentmål.

Nyligen utsåg regeringen tekniskt sakkunniga för en ny tvåårsperiod. En av de utsedda, som vill vara anonym, berättar att hon en gång avstod från att ta ett mål eftersom hennes arbetsgivare ville att hon skulle göra det på sin semester och det var så dålig ersättning. Hon säger att det var underförstått från domstolen att industrin ska ta kostnaden.
– Jag tror att det kan ligga något i att vi riskerar att bara få experter som kan ta uppdraget inom ramen för sina tjänster.

En övervägande majoritet av dem som är tekniskt sakkunniga är anställda vid högskolor och patentbyråer. Mats Johansson är professor vid KTH och har varit tekniskt sakkunnig i flera perioder. Dock utan att någonsin behöva sitta i domstolen.
– Nej den gång det var närmast förlikades parterna innan och några gånger har jag varit jävig och fått avstå.
För honom är den dåliga ersättningen ingen stor sak eftersom han skulle kunna utföra uppdraget på sin arbetstid.
– Men det är klart, hade jag en arbetsgivare som inte tillät det så vet jag inte om jag hade tyckt att det var en rimlig ersättning för jobbet. Och om man ser till hur mycket de experter som hyrs in av parterna får betalt så är det ju en enorm skillnad.
Kerstin Bergman, patentchef på BioInvent i Lund sökte uppdraget för att hon tycker att det verkar spännande.
– Jag kommer inte att kunna göra det på arbetstid men å andra sidan tror jag inte att det kommer att bli så många tillfällen. Det var något nytt att pröva på, säger hon.

På Justitiedepartementet kan man inte säga när frågan om de tekniskt sakkunniga kan komma att tas upp. Sveriges Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborg tycker att en ändring behövs för att garantera kvalitet och rättssäkerhet.
– Att arvodet är så litet innebär att den som åtar sig uppdraget måste ha möjlighet att i stort sett vara utan inkomst de dagar målet tar i anspråk, säger Richard Malmborg. Det är ju bra att anställda på patentbyråer och högskolor kan ta det på sin arbetstid men det kanske inte är så vi ska se på en viktig funktion i rättsystemet.

5 kommentarer

  • Rune

    I Justitiedepartementet pågår en utredning om nya domstolar i patent- och marknadsmål. Regeringen måste påverkas att se till att de sakkunniga ledamöterna där får marknadsmässig lön. Men det arbetet kan ta lång tid och missförhållandena bör rättas till redan nu!

    18 oktober 2013
  • Lasse

    Re: 3. Jag tror att de får ca 2000 kr/h. Ibland lyckas de debitera fler timmar än det finns på dygnet.

    17 oktober 2013
  • Rikard

    Och vad får advokaterna per timme?

    17 oktober 2013
  • Tommy

    För tekniska experter utanför patentbranchen kan jag förstå att den låga ersättningen inte är tillräckligt motiverande. Men för tekniska experter inom branschen, kan jag inte hålla med. Jag jobbar på en patentbyrå. Min arbetsgivare lät (och till och med uppmuntrade) mig att sitta med som teknisk domare i ett patentmål. Det sågs som en värdefull erfarenhet. Jag tror verkligen att den erfarenheten har gett mig mycket mer än vad en godtycklig kurs hade gjort (och som arbetsgivaren dessutom skulle betalat för!).

    17 oktober 2013
  • Lars

    Samtidigt minskar ju möjligheten att jobba gratis på högskolorna. Allt fler anställda, även inom fakulteten måste ju dra in sina egna kostnader numera.

    06 oktober 2013

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar