Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadDålig ersättning för expert i patentmål

Dålig ersättning för expert i patentmål

22:50 kronor i timmen är vad de tekniskt sakkunniga i patentmål får för att förbereda sig. Sveriges Ingenjörer undrar om man verkligen lockar de skarpaste förmågorna med en sådan ersättning.

680 kronor per dag i domstol och 180 kronor per dag för förberedelserna är taxan för de drygt sjuttio tekniskt sakkunniga som ska bistå Sveriges domstolar med specialistkunskaper i patentmål. Professorer, patenträttsråd, disputerade forskare och lektorer utses av regeringen att hjälpa domstolarna. Till skillnad från nämndemännen som nyligen fått sin ersättning utredd med målet att den ska täcka inkomstbortfall eller för en partsledamot i AD som får 2250 kronor per dag ligger de tekniskt sakkunnigas ersättning mycket lågt.
Oroande lågt tycker Sverige Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborg som har skrivit till Justitiedepartementet för att få en ändring.
– Tekniskt sakkunniga anlitas på grund av sin långa utbildning och gedigna erfarenhet, säger han. Med de låga ersättningsnivåer som de har i dag riskeras kvaliteten i den tekniska kunskapen som är väsentlig för rättsskipningen i patentmål.

Nyligen utsåg regeringen tekniskt sakkunniga för en ny tvåårsperiod. En av de utsedda, som vill vara anonym, berättar att hon en gång avstod från att ta ett mål eftersom hennes arbetsgivare ville att hon skulle göra det på sin semester och det var så dålig ersättning. Hon säger att det var underförstått från domstolen att industrin ska ta kostnaden.
– Jag tror att det kan ligga något i att vi riskerar att bara få experter som kan ta uppdraget inom ramen för sina tjänster.

En övervägande majoritet av dem som är tekniskt sakkunniga är anställda vid högskolor och patentbyråer. Mats Johansson är professor vid KTH och har varit tekniskt sakkunnig i flera perioder. Dock utan att någonsin behöva sitta i domstolen.
– Nej den gång det var närmast förlikades parterna innan och några gånger har jag varit jävig och fått avstå.
För honom är den dåliga ersättningen ingen stor sak eftersom han skulle kunna utföra uppdraget på sin arbetstid.
– Men det är klart, hade jag en arbetsgivare som inte tillät det så vet jag inte om jag hade tyckt att det var en rimlig ersättning för jobbet. Och om man ser till hur mycket de experter som hyrs in av parterna får betalt så är det ju en enorm skillnad.
Kerstin Bergman, patentchef på BioInvent i Lund sökte uppdraget för att hon tycker att det verkar spännande.
– Jag kommer inte att kunna göra det på arbetstid men å andra sidan tror jag inte att det kommer att bli så många tillfällen. Det var något nytt att pröva på, säger hon.

På Justitiedepartementet kan man inte säga när frågan om de tekniskt sakkunniga kan komma att tas upp. Sveriges Ingenjörers förbundsdirektör Richard Malmborg tycker att en ändring behövs för att garantera kvalitet och rättssäkerhet.
– Att arvodet är så litet innebär att den som åtar sig uppdraget måste ha möjlighet att i stort sett vara utan inkomst de dagar målet tar i anspråk, säger Richard Malmborg. Det är ju bra att anställda på patentbyråer och högskolor kan ta det på sin arbetstid men det kanske inte är så vi ska se på en viktig funktion i rättsystemet.

5 KOMMENTARER

  1. I Justitiedepartementet pågår en utredning om nya domstolar i patent- och marknadsmål. Regeringen måste påverkas att se till att de sakkunniga ledamöterna där får marknadsmässig lön. Men det arbetet kan ta lång tid och missförhållandena bör rättas till redan nu!

  2. För tekniska experter utanför patentbranchen kan jag förstå att den låga ersättningen inte är tillräckligt motiverande. Men för tekniska experter inom branschen, kan jag inte hålla med. Jag jobbar på en patentbyrå. Min arbetsgivare lät (och till och med uppmuntrade) mig att sitta med som teknisk domare i ett patentmål. Det sågs som en värdefull erfarenhet. Jag tror verkligen att den erfarenheten har gett mig mycket mer än vad en godtycklig kurs hade gjort (och som arbetsgivaren dessutom skulle betalat för!).

  3. Samtidigt minskar ju möjligheten att jobba gratis på högskolorna. Allt fler anställda, även inom fakulteten måste ju dra in sina egna kostnader numera.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?