Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivPå spaning efter ett ingenjörsjobb

På spaning efter ett ingenjörsjobb

Elisabeth Svantesson (M), vår nya arbetsmarknadsminister, lyfte under sina scenminuter på rekryteringsmässan fram hur viktigt det är att ta tillvara på den arbetskraft och kompetens som finns bland utlandsfödda akademiker.
Elisabeth Svantesson (M), vår nya arbetsmarknadsminister, lyfte under sina scenminuter på rekryteringsmässan fram hur viktigt det är att ta tillvara på den arbetskraft och kompetens som finns bland utlandsfödda akademiker.

Drygt 250 ingenjörer från hela landet är på plats på Münchenbryggeriet i Stockholm. Alla med samma mål: att få ett jobb inom sitt kompetensområde.

De hör till den stadigt växande skaran utlandsfödda akademiker i Sverige, drygt 375 000 stycken i dag. Kvalificerade och erfarna. Något som det råder en uttalad brist på bland de svenska arbetsgivarna. Ändå har de här drygt 250 ingenjörerna svårt att få ett jobb.

Den här onsdagen har de chansen att träffa representanter från ett trettiotal arbetsgivare på en och samma plats. Kanske kan den personliga kontakten leda till en intervju. Förhoppningsvis till ett jobb.

Under sitt tal på förmiddagen kallar Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör Clas Olsson situationen för utlandsfödda akademiker för ett stort resursslöseri. Elisabeth Svantesson (M), vår nya arbetsmarknadsminister, lyfter under sina scenminuter fram hur viktigt det är att ta tillvara på den arbetskraft och kompetens som finns bland utlandsfödda akademiker, för att både svenska företag och Sverige ska kunna växa.

– Det här ser jag som en dag av möjligheter, säger hon.

I publiken sitter Valentina Slesareva. Hon berättar att hon är utbildad civilingenjör och har jobbat inom turbinbyggnadsbranschen i Ryssland. För sju år sedan kom hon till Sverige. Hon fick jobb ”lite här och där”. På en fabrik. På en restaurang. Sedan gick hon en ettårig utbildning som var särskilt inriktad på jobb på Volvo Personvagnar. Tre månaders praktik på företaget ingick och det kändes bra hela vägen. Men få av dem som gick utbildningen fick ett jobb på Volvo Personvagnar. På grund av konjunkturläget, berättar Valentina Slesareva.

I februari 2012 fick Valentina Slesareva äntligen ett jobb som ingenjör i Sverige. Hon fick förlängt i flera omgångar, men sedan i mitten av augusti är hon jobbsökande igen. Hon hoppas kunna knyta nya kontakter under mässan och har skrivit ned namnen på flera företag som hon är intresserad av och som är på plats. Det allra viktigaste är att arbetsgivare vågar ta en chans, tycker Valentina Slesareva.

– Om jag söker ett jobb och skickar ett CV till en arbetsgivare är det för att jag söker ett jobb som jag passar för. De behöver inte anställa mig direkt, men våga testa mig. En vecka, två veckor eller tre för att se om jag passar på deras arbetsplats. Jag vill gärna jobba, i vilken omfattning arbetsgivaren än behöver, säger Valentina Slesareva.

Med mer än 15 års erfarenhet inom telekombranschen i Saudiarabien och Dubai och två examina i bagaget upplever Nabil Albaydani ändå att den svenska arbetsmarknaden är delvis sluten. Hur många arbetstillfällen det faktiskt finns för ingenjörer och var de finns, det är svårt att få reda på, tycker han. Efter 1,5 år i Sverige har han hunnit med att jobba i ett halvår som projektledare på Ericsson och hoppas kunna få någon liknande position på ett företag inom telekombranschen. Han skulle gärna se att arbetsgivare blev bättre på att ge feedback.

– Det är svårt. Du får ingen feedback efter att du har skickat en ansökan. Jag har ett bra CV, har jobbat med stora företag som Nokia och Siemens. Arbetsgivare skulle kunna kontakta dig och säga hej när de har tagit emot din ansökan, säger Nabil Albaydani.

Vi får höra flera framgångssagor under onsdagsförmiddagen, berättelser som ska inspirera deltagarna att fortsätta kämpa. Abdulkhaleq Mohammed berättar om hur han efter sin flytt till Sverige skrivit in sig på Arbetsförmedlingen i Malmö. Via praktik på Citygross bageri (”Jag kan säga det, det är inte lätt att baka bullar”) jobbar han i dag som ingenjör på Alstom. Det tog ungefär två år för honom att få ett jobb inom sitt kompetensområde.

Vi får också höra om Ibrar Changezi, som var på toppen av sin karriär i Pakistan innan han flyttade till Sverige 2009. Här fick han nattpass som städare på McDonalds. Han jobbade senare som taxiförare. Samma dag som han packat väskorna för att flytta tillbaka till Pakistan fick han äntligen erbjudandet han väntat på: ett ingenjörsjobb.

I dag arbetar Ibrar Changezi på Volvo och peppar rekryteringsmässans deltagare med en lång lista med råd på skärmarna. ”Säg aldrig nej till en möjlighet”, ”Ha alltid en plan”, ”Var bäst och bevisa det”, ”Möjligheter skapar nya möjligheter”. Men han har också några väl valda ord till arbetsgivarna.

– Låt inte dessa ingenjörer försvinna till restaurangarbete eller till jobb som taxiförare. Titta på dem. Ge dem bara en chans. Det kommer definitivt att ta lite extra tid i början, men de är ingenjörer och har lätt för att lära sig nya saker.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.