Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVill lyfta ingenjörsfrågor till EU-nivå

Vill lyfta ingenjörsfrågor till EU-nivå

Martin Jefflén väntas bli ny ordförande för Eurocadres, den europeiska intresseorganisationen för chefer och specialister. Foto: Ania Obminska
Martin Jefflén väntas bli ny ordförande för Eurocadres, den europeiska intresseorganisationen för chefer och specialister. Foto: Ania Obminska

– Chefer och specialister behöver också ha rimliga arbetstider, säger Martin Jefflén, som snart väntas ta över rodret för den europeiska intresseorganisationen Eurocadres.

Martin Jefflén beskriver sig själv som en 38-årig värmlänning som ägnat sitt yrkesliv åt idéburna organisationer och frågor kopplade till ledarskap, nu senast på Unionen. Sedan 2010 sitter han också som vice ordförande för Eurocadres, en facklig intresseorganisation för chefer och professionella inom EU som Sveriges Ingenjörer ingår i.

Om en dryg månad väntas Martin Jefflén bli vald till ny ordförande för Eurocadres och få det yttersta ansvaret att representera nästan fem miljoner chefer och specialister inom EU, varav en miljon är svenskar. Andelen chefer och specialister växer också, vilket är ett skäl till att Martin Jefflén anser att Eurocadres behövs.

– Vi behöver ha allianser med kollegor i andra länder, en allians där vi samlar frågor som är viktiga för chefer och specialister. Eurocadres trycker till exempel väldigt hårt på att EU i sin budget ska prioritera forskning, innovation och utbildning. Det är viktigt även för att skapa jobb inom EU, säger Martin Jefflén.

Eurocadres tycker till om mycket och jobbar en hel del med frågor som är viktiga för ingenjörer, säger Martin Jefflén och lyfter fram det pågående arbetet kring whistleblowing och erkännandet av yrkeskvalifikationer (läs tidigare artikel om ämnet här) som två konkreta exempel.

Den fackliga intresseorganisationen jobbar även med arbetstidsfrågor och har varit med och förhandlat om ett nytt arbetstidsdirektiv i EU. Med mobila verktyg finns möjligheter att styra sitt arbete i både tid och rum, men de kan också göra att gränserna mellan arbete och fritid börjar flyta ihop, vilket kan bidra till skadlig stress och annan ohälsa, säger Martin Jefflén.

– Chefer och specialister behöver också rimliga arbetstider, särskilt med tanke på utvecklingen i dag.

Eurocadres ambition är att se till att chefernas och specialisternas intressen tillvaratas, inte minst inför Europaparlamentsvalet nästa år. Men behoven ser lite olika ut beroende på vilka länder man tittar på. Medan vi i Sverige har en förhållandevis stark facklig rörelse och enligt Martin Jefflén hellre vill lösa frågor i förhandlingar än genom lagstiftning, ser andra EU-länder gemensamma bestämmelser på EU-nivå som ett sätt att få fram regleringar i det egna landet.

– I det europeiska fackliga arbetet är de här två sidorna viktiga att kunna balansera. Hur vi uppnår förbättringar för många utan att det samtidigt leder till försämringar för vissa.

Som ordförande vill Martin Jefflén jobba vidare med frågor kring rörlighet för dem som vill jobba i andra EU-länder, men också med utbildningsfrågor och lösningar på ungdomsarbetslösheten.

– För Eurocadres är en viktig ingång i den frågan att det finns många välutbildade unga som inte får tillgång till arbetsmarknaden på ett bra sätt. Det är ett jätteproblem att det finns en reservarbetskraft som inte används i dag.

Vad kan man göra åt det?
– Det handlar om hur högt ungdomsarbetslösheten hamnar på agendan på EU-nivå. Från fackligt håll är det svårt att säga annat än att den ska ligga högst.

Martin Jefflén vill att Eurocadres blir mer av en sambandscentral, där medlemsorganisationer på både nationell och europeisk nivå jobbar tillsammans. Det kräver en bra dialog med representanterna från respektive land eller europeisk branschfederation, men också att lyfta frågor som till exempel Saco eller Sveriges Ingenjörer tycker är viktiga till EU-nivå, anser Martin Jefflén.

– Vi måste kritiskt granska oss själva och se till att vi blir mer attraktiva som fackliga organisationer i Europa. Jag hoppas att Eurocadres kan bli ett forum för att byta idéer och bidra till den utvecklingen.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.