Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVill lyfta ingenjörsfrågor till EU-nivå

Vill lyfta ingenjörsfrågor till EU-nivå

Martin Jefflén väntas bli ny ordförande för Eurocadres, den europeiska intresseorganisationen för chefer och specialister. Foto: Ania Obminska
Martin Jefflén väntas bli ny ordförande för Eurocadres, den europeiska intresseorganisationen för chefer och specialister. Foto: Ania Obminska

– Chefer och specialister behöver också ha rimliga arbetstider, säger Martin Jefflén, som snart väntas ta över rodret för den europeiska intresseorganisationen Eurocadres.

Martin Jefflén beskriver sig själv som en 38-årig värmlänning som ägnat sitt yrkesliv åt idéburna organisationer och frågor kopplade till ledarskap, nu senast på Unionen. Sedan 2010 sitter han också som vice ordförande för Eurocadres, en facklig intresseorganisation för chefer och professionella inom EU som Sveriges Ingenjörer ingår i.

Om en dryg månad väntas Martin Jefflén bli vald till ny ordförande för Eurocadres och få det yttersta ansvaret att representera nästan fem miljoner chefer och specialister inom EU, varav en miljon är svenskar. Andelen chefer och specialister växer också, vilket är ett skäl till att Martin Jefflén anser att Eurocadres behövs.

– Vi behöver ha allianser med kollegor i andra länder, en allians där vi samlar frågor som är viktiga för chefer och specialister. Eurocadres trycker till exempel väldigt hårt på att EU i sin budget ska prioritera forskning, innovation och utbildning. Det är viktigt även för att skapa jobb inom EU, säger Martin Jefflén.

Eurocadres tycker till om mycket och jobbar en hel del med frågor som är viktiga för ingenjörer, säger Martin Jefflén och lyfter fram det pågående arbetet kring whistleblowing och erkännandet av yrkeskvalifikationer (läs tidigare artikel om ämnet här) som två konkreta exempel.

Den fackliga intresseorganisationen jobbar även med arbetstidsfrågor och har varit med och förhandlat om ett nytt arbetstidsdirektiv i EU. Med mobila verktyg finns möjligheter att styra sitt arbete i både tid och rum, men de kan också göra att gränserna mellan arbete och fritid börjar flyta ihop, vilket kan bidra till skadlig stress och annan ohälsa, säger Martin Jefflén.

– Chefer och specialister behöver också rimliga arbetstider, särskilt med tanke på utvecklingen i dag.

Eurocadres ambition är att se till att chefernas och specialisternas intressen tillvaratas, inte minst inför Europaparlamentsvalet nästa år. Men behoven ser lite olika ut beroende på vilka länder man tittar på. Medan vi i Sverige har en förhållandevis stark facklig rörelse och enligt Martin Jefflén hellre vill lösa frågor i förhandlingar än genom lagstiftning, ser andra EU-länder gemensamma bestämmelser på EU-nivå som ett sätt att få fram regleringar i det egna landet.

– I det europeiska fackliga arbetet är de här två sidorna viktiga att kunna balansera. Hur vi uppnår förbättringar för många utan att det samtidigt leder till försämringar för vissa.

Som ordförande vill Martin Jefflén jobba vidare med frågor kring rörlighet för dem som vill jobba i andra EU-länder, men också med utbildningsfrågor och lösningar på ungdomsarbetslösheten.

– För Eurocadres är en viktig ingång i den frågan att det finns många välutbildade unga som inte får tillgång till arbetsmarknaden på ett bra sätt. Det är ett jätteproblem att det finns en reservarbetskraft som inte används i dag.

Vad kan man göra åt det?
– Det handlar om hur högt ungdomsarbetslösheten hamnar på agendan på EU-nivå. Från fackligt håll är det svårt att säga annat än att den ska ligga högst.

Martin Jefflén vill att Eurocadres blir mer av en sambandscentral, där medlemsorganisationer på både nationell och europeisk nivå jobbar tillsammans. Det kräver en bra dialog med representanterna från respektive land eller europeisk branschfederation, men också att lyfta frågor som till exempel Saco eller Sveriges Ingenjörer tycker är viktiga till EU-nivå, anser Martin Jefflén.

– Vi måste kritiskt granska oss själva och se till att vi blir mer attraktiva som fackliga organisationer i Europa. Jag hoppas att Eurocadres kan bli ett forum för att byta idéer och bidra till den utvecklingen.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.