Utländska arbetstagare har rätt till samma villkor som svenska anställda. Det konstaterar Europeiska kommittén för sociala rättigheter och ger därmed facken rätt i kritiken av de lagändringar som följde på Lavaldomen.
Utländska arbetstagare har rätt till samma villkor som svenska anställda. Det konstaterar Europeiska kommittén för sociala rättigheter och ger därmed facken rätt i kritiken av de lagändringar som följde på Lavaldomen.
Förutom att lagändringarna bedöms kränka strejkrätten och den fackliga förhandlingsrätten tycker Europarådet också att Sverige bryter mot skyldigheten att ge alla arbetstagare lika rättigheter. Det är inte första gången Sverige får kritik i det här sammanhanget. I våras krävde ILO, FN:s arbetsmarknadsorgan, att Sverige ska ändra lagstiftningen så att den respekterar grundläggande konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt.
– Yttrandet ändrar inte på rättsläget, men tillsammans med yttrandet från ILO:s expertkommitté, som också kritiserar det svenska genomförandet av Laval, blir det svårt för EU-domstolen att bortse från dem i framtida mål där dessa yttranden har bäring. Jag tror att de mycket väl kan komma att påverka balansen mellan sociala- och fackliga rättigheter och den fria rörligheten. Men det kan ligga långt fram i tiden, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco.
– Det är inte så att Sverige kommer få böter eller att någon enskild kommer att kunna använda sig av det här yttrandet, säger TCO:s chefsjurist Samuel Engblom. Men det gör helt klart läget bättre för de fackliga och stärker rättigheterna att agera och att kräva likvärdig behandling av migrerande arbetare.
Europarådets kommitté för sociala rättigheter granska hur medlemsländerna följer den sociala stadga som kompletterar den Europeiska konventionen. Stadgan innehåller bestämmelser om bland annat fackliga rättigheter, diskriminering och likabehandling av migrerande arbetstagare. Frågan om de lagförändringar som infördes efter Lavaldomen är förenliga med Europakonventionen väcktes av LO och TCO som anmälde ärendet till Europarådet i våras.
– Det som faktiskt är intressant är att det nu sitter en parlamentarisk utstationeringskommitté som i enlighet med regeringens kommittédirektiv har i uppdrag att bland annat överväga vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv, säger Lena Maier Söderberg. Nu måste kommittén i denna del ta ställning till både detta yttrande och yttrandet från ILO-kommittén. Eftersom det är en parlamentarisk kommitté som består av riksdagsledamöter, så kan kommitténs förslag få genomslag och påverka
Kommittén kommer dock inte med något slutbetänkande förrän nästa årsskifte.
De fackliga centralorganisationerna är med när utstationeringskommittén träffas i dag torsdag och frågan om vad Europarådets yttrande betyder kommer med största sannolikhet att stå på agendan.
Jenny Grensman