Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadUtländsk arbetskraft ska ha lika villkor

Utländsk arbetskraft ska ha lika villkor

Utländska arbetstagare har rätt till samma villkor som svenska anställda. Det konstaterar Europeiska kommittén för sociala rättigheter och ger därmed facken rätt i kritiken av de lagändringar som följde på Lavaldomen.

Förutom att lagändringarna bedöms kränka strejkrätten och den fackliga förhandlingsrätten tycker Europarådet också att Sverige bryter mot skyldigheten att ge alla arbetstagare lika rättigheter. Det är inte första gången Sverige får kritik i det här sammanhanget. I våras krävde ILO, FN:s arbetsmarknadsorgan, att Sverige ska ändra lagstiftningen så att den respekterar grundläggande konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

– Yttrandet ändrar inte på rättsläget, men tillsammans med yttrandet från ILO:s expertkommitté, som också kritiserar det svenska genomförandet av Laval, blir det svårt för EU-domstolen att bortse från dem i framtida mål där dessa yttranden har bäring. Jag tror att de mycket väl kan komma att påverka balansen mellan sociala- och fackliga rättigheter och den fria rörligheten. Men det kan ligga långt fram i tiden, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco.

– Det är inte så att Sverige kommer få böter eller att någon enskild kommer att kunna använda sig av det här yttrandet, säger TCO:s chefsjurist Samuel Engblom. Men det gör helt klart läget bättre för de fackliga och stärker rättigheterna att agera och att kräva likvärdig behandling av migrerande arbetare.

Europarådets kommitté för sociala rättigheter granska hur medlemsländerna följer den sociala stadga som kompletterar den Europeiska konventionen. Stadgan innehåller bestämmelser om bland annat fackliga rättigheter, diskriminering och likabehandling av migrerande arbetstagare. Frågan om de lagförändringar som infördes efter Lavaldomen är förenliga med Europakonventionen väcktes av LO och TCO som anmälde ärendet till Europarådet i våras.

– Det som faktiskt är intressant är att det nu sitter en parlamentarisk utstationeringskommitté som i enlighet med regeringens kommittédirektiv har i uppdrag att bland annat överväga vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv, säger Lena Maier Söderberg. Nu måste kommittén i denna del ta ställning till både detta yttrande och yttrandet från ILO-kommittén. Eftersom det är en parlamentarisk kommitté som består av riksdagsledamöter, så kan kommitténs förslag få genomslag och påverka
Kommittén kommer dock inte med något slutbetänkande förrän nästa årsskifte.

De fackliga centralorganisationerna är med när utstationeringskommittén träffas i dag torsdag och frågan om vad Europarådets yttrande betyder kommer med största sannolikhet att stå på agendan.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.