Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLinda gör världen litet ljusare

Linda gör världen litet ljusare

Ljus och laddning till 900 indiska familjer. Det jobbar Linda Krondahl, entreprenör och civilingenjör med. Hon har just blivit utsedd till årets uppfinnarkvinna.

– Tack, säger Linda Krondahl entusiastiskt när Ingenjören når henne för att gratulera till utmärkelsen Årets Uppfinnarkvinna. Jag kom hem från Indien i fredags faktiskt. Det är fantastiskt med dessa byar som har blivit lovade så mycket genom åren, de har till och med stolparna för el- ledningarna på plats men ingen kabel. Och så kan vi ge dem ljus och möjlighet att ladda telefoner ganska enkelt.

Foto: Uppfinnarföreningen. Linda Krondahl lämnade konsultjobbet och blev uppfinnare.
Foto: Uppfinnarföreningen. Linda Krondahl lämnade konsultjobbet och blev uppfinnare.

För sju år sedan tog Linda Krondahl tjänsteldigt från sitt jobb som managementkonsult. Hon hade hjälpt många företag att tjäna mer pengar på smarta sätt men började tänka att livet kanske kunde vara annorlunda.
– Jag ville ju gärna att världen skull vara lite bättre efter Linda än före Linda, säger hon. Men jag visste inte alls vad jag skulle göra.

Det skrevs och talades mycket om solceller. Linda började se hur man skulle kunna göra en smart laddare för friluftsmänniskor att ta med på fjällvandringen. Hon som inte hade jobbat med teknik i egentlig mening sedan hon tog examen var plötsligt uppfinnare och produktutvecklare. Egentligen hade hon bara tagit tjänsteldigt ett halvår men så blev hon antagen till regeringens satsning för att stötta kvinnligar företagare.
– Det var precis när finanskrisen slog till men jag sade upp mig, berättar hon. Det var verkligen ett stort beslut men jag visste att som managementkonsult är det vanligt att man är ute och jobbar några år, och sedan kommer tillbaka till ett konsultföretag. Det finns en nytta i att se andra företag och ta med sig de erfarenheterna tillbaka till konsultföretaget.
Från början var målet att göra något bra för friluftsmänniskor men så träffade Linda en man som hade jobbat i Uganda. Han berättade om behoven av laddning och el där det inte finns något elnät.
– Vi åkte dit och då förstod jag vilken oerhörd skillnad det skulle kunna göra om vi fick ut en laddare och lampa till länder och orter där det inte finns elnät alls. Om man ser på vissa folkslag, massajer till exempel, så rör de sig ju hela tiden också och kan vara långt från byar med elektricitet.
Det har gått sju år sedan Linda tog tjänstledigt och i dag har hon ett företag, HiNation och har fått pris för sin uppfinning. Lampan som kan ge tjugo timmar ljus eller en kombination av exempelvis fyra timmars ljus och tre laddade mobiler tillverkas i Polen. Projektet i Indien drivs av Sida och Tillväxtverket och HiNation är egentligen bara leverantör, men en väldigt engagerad leverantör.
– Vår lampa ser väldigt enkel ut men det är en fiffig konstruktion. Den är inte billigaste alternativet men i Tanzania såg vi att den betalar sig på 1,5 månader eftersom ägaren spar fotogen samtidigt som hen kan sälja laddning och tjäna pengar på det.
– Jag har kämpat i sju år för det här, det har verkligen inte varit så lätt men det är väldigt roligt!

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.