Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtVattenrening kan bli exportgren

Vattenrening kan bli exportgren

En produktionsanläggning som också löser avfallsproblem. Kanske är det så morgondagens vattenrening ser ut. Sweden Water Innovation Center finjusterar komponenterna som skulle kunna bli en stor svensk exportgren.

Tillgången på rent vatten är en potentiell konfliktfråga i många världsdelar. Svensk vattenforskning ligger bra till för att lösa problemen och säkra tillgången på rent vatten. Under ganska lång tid har svenska IVL och dess samarbetspartners varit på plats i Kina för att försöka sälja svensk vattenrening.

– Det är inte helt enkelt att komma till Kina och försöka sälja utländsk teknik, säger Östen Ekengren, vice vd för IVL. Vi tröttnade litet på att åka runt som ett cirkussällskap och nu arbetar vi istället på ett mer kontinuerligt samarbete med några kinesiska städer.
”Vi” är IVL Svenska Miljöinstitutet och flera av de samarbetspartners som finns inom ramen för arbetet vid Sjöstadsverkets forskningsanläggning i Stockholm. Förutom reningen finns också processen med att göra om reningsverk till produktionsanläggningar för bland annat biogas och näringsämnen. Sveriges Ingenjörer är en av de organisationer som bidrar till verksamheten.

– Vi måste jobba med utmaningsdriven innovation. Det har vi goda förutsättningar för i Sverige, sade Peter Larsson, samhällspolitisk direktör vid Sveriges Ingenjörer när han förklarade varför Sveriges Ingenjörer har givit fem miljoner till vattenforskningen. Ett sådant här område innehåller just de små företag som kan växa och utvecklas till nya innovativa ingenjörsföretag. Men det gäller också att inspirera ungdomar som i dag ska välja yrkesbana att ta ett så osexigt område som skitigt vatten.
– Rent vatten är en av de fyra miljöfrågor som Sveriges Ingenjörer har fokuserat på och därför är vi glada att få bidra, säger Peter Larsson samhällspolitisk direktör.

Sweden Water Innovation Center, som lanserades vid ett fullsatt seminarium på tisdagen, hoppas kunna bidra till att tillgången på rent vatten blir bättre och samtidigt bana väg för vattenrening som exportvara. Under seminariet presenterades ett axplock av den forskning som bedrivs vid Sjöstadsverket och de produkter inom området som redan är på banan. Ulla Chowdhury, en av grundarna av Aqua-Q visade hur företaget med hjälp av realtidsövervakning och analys av flöden kan spara kemikalier och andra insatser eftersom de bara sätts in när det verkligen behövs.Från Scania kom Urban Löfvenberg “Product Manager Sustainable Solution” och visade upp företagets gasmotor ”den bästa i världen”. Under parollen ”sustainable transport is not difficult, it’s here and now” försöker Scania lansera motorn på bred front och då är kopplingen till ett avloppsreningsverk med biogasproduktion nära.

– Vi vill hjälpa kineserna att förstå hur bra det här är, sammanfattade Östen Ekengren, IVL. I dag använder de inte sitt slam och det finns ingen process. Vi vill ta in gödsel, organiskt avfall och slam och göra anläggningar som de dessutom kan få nyttigheter ur.
Från amerikanska ambassaden hade Marcus Hansson kommit och hans budskap till de svenska företagen och forskarna var minst sagt positivt.
– Av alla de sidor med förslag på vad president Obama skulle ha kunnat ägna sig åt i Stockholm var det en punkt som stod allra överst och det var att få en presentation av svensk miljöteknik och vattenrening.

Vilket han ju också fick i form av bland andra årets Polhemspristagare Petra Wadström och hennes fiffiga Solvatten som enkelt och billigt renar vatten med hjälp av UV-teknik. Ett slående exempel på hur svensk innovation kan lösa problem både här hemma och på det globala planet.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.