Oenighet om lönerna på Tieto

IT- företaget Tieto Sverige följer trenden och väljer att premiera främst högpresterande medarbetare. Det har lett till att förhandlingarna har avslutats i oenighet på hälften av enheterna.

IT- företaget Tieto Sverige följer trenden och väljer att premiera främst högpresterande medarbetare. Det har lett till att förhandlingarna har avslutats i oenighet på hälften av enheterna.

Akademikerföreningen har en hög andel som är bedömda som högpresterande, men det syns inte på utfallet. Trots att fyra av nio enheter, och därmed inte heller Akademikerföreningen som helhet, kommer upp i värdet på avtalet väljer man att inte ta det vidare till central förhandling.

– Vi har i många år upplevt en för toppstyrd och HR-styrd löneprocess. I år har vi, mycket tack vare gott arbete av HR, en väldigt bra process på papperet. I praktiken har vi dock inte kommit fram så som vi borde, säger Ulf Grönberg, Sveriges Ingenjörer och ordförande för akademikerföreningen på Tieto. Att vi inte tar det vidare beror på att vi har en bra diskussion med företaget och tror att vi kan komma längre när vi har utvärderat vad som hände. Vi var nog lite naiva och trodde att saker skulle sköta sig själva bättre än det gjorde.

Facken och arbetsgivaren har börjat en utvärderingsdiskussion om årets lönerörelse och Ulf Grönberg har hopp om att det ska bli bättre nästa gång.
– Vi har börjat en resa mot ett bättre implementerat processavtal. Tack var det 3-åriga kollektivavtalet som ger lite andrum, kan vi kommande år ägna kraften åt den interna löneprocessen.

För IT-branschen råder en stenhård konkurrens om uppdrag och ersättningen per timme pressas nedåt. Många företag har också uppdrag utlagda på utländska konsulter som kanske kostar en tredjedel av de svenska. Men Ulf Grönberg tycker att det är en tveksam kalkyl.
– Om man ser hela bilden av vad det kostar tror jag inte att det blir så mycket billigare med outsourcade uppdrag. Men stirrar sig blind på timkostnaden men det finns många andra faktorer som också borde räknas med, effektivitet, kvalitetsproblem, förmågan till förbättringar och innovation av produkterna.

Akademikerföreningen har just samlat in sin årliga medlemsenkät. Av den framgår att många av medarbetarna faktiskt inte ens pratar om lönen på sina lönesättande samtal. Två tredjedelar av dem som har svarat har heller inte fått någon bra vägledning i hur de ska få upp sin lön och bara en tredjedel är nöjda med hur lönesamtalen har skötts.
-Här måste vi tillsammans med HR ge cheferna och medarbetarna bättre förutsättningar att klara av lönesamtalet, säger Ulf Grönberg.
– Vi vill att medlemmarna ska ta en mer aktiv roll i lönesamtalet och att cheferna ska ta vara på att de fått möjlighet till större inflytande över löneutrymmet.
– Många medlemmar är missnöjda med lönen, men vi vill se en betydligt större andel som har en förståelse för den lön man har och det lönepåslag man får.

Akademikerföreningen på Tieto har drygt 900 medlemmar i Sverige.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar