Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivVisstid leder inte till fler fasta jobb

Visstid leder inte till fler fasta jobb

En tudelad arbetsmarknad där de som har lyckats få ett fast jobb klamrar sig fast och de som går på visstidskontrakt längtar efter tryggheten i ett fast jobb. Det är vad större möjligheter till visstidsanställning leder till enligt en norsk studie.

Visstidsanställningarna ökar i Europa och bara i Sverige ökade de med 40 000 personer i december. Enligt SCB:s siffror går nu 680 000 svenskar på visstidskontrakt vilket är 16 procent av arbetskraften.
I Danmark är det 9,5 procent, i Norge 9,8 procent och i Finland 17,2 procent. Men i motsats till det som ofta hävdas i debatten om visstidsanställningarnas leder inte generösa regler för visstidsanställning till fler fasta jobb för att arbetsgivarna känner sig tryggare med att kunna pröva en person innan det blir aktuellt med en fast anställning.

Den norske forskaren Jörgen Svalund har i sin avhandling jämfört anställningsreglerna i Norden och finner att i Sverige och Finland – där det finns fler former för visstidsanställning – är fler personer också anställda på tidsbegränsade kontrakt. Vid arbetslöshet gick var fjärde svensk och var sjätte norrman eller dansk in i en visstidsanställning och risken att bli arbetslös var också högst bland de visstidsanställda i Sverige än för norrmän och danskar.

Att möjligheten att anställa någon på ett tidsbegränsat kontrakt skulle underlätta för grupper i marginalen att få ett fast jobb tycker Svalund är en sanning med modifikation.
– Det kan kanske vara sant i enstaka fall men det sker till priset av att allt fler arbetstagare fastnar i dåliga jobb med dåliga villkor utan möjlighet att utveckla sig. I Norge, som har en striktare syn på visstidanställningar är det långt större chans för en arbetslös att få ett fast jobb än för en svensk som kommer från en tidsbegränsad anställning.

Jörgen Svalund säger till norska arbeidlivet.no att inte någon av de undersökningar han har granskat visar att sysselsättningen har ökat på grund av möjligheten att visstidsanställa arbetskraft.
Konsekvensen blir däremot en tudelad arbetsmarknad där den som lyckats få ett fast jobb absolut inte vågar flytta på sig medan de utan fast jobb saknar trygghet.
– Den här trenden är mycket tydlig i Frankrike, Spanien och Italien där en stor del av arbetsmarknaden går mellan tillfälliga anställningar och arbetslöshet utan någon reell möjlighet till fast jobb.

Men Jörgen Svalund fann att det inte enbart är möjligheten till visstidsanställningar som är boven i dramat. Danmark har ett svagt anställningsskydd men inte fler visstidsanställda än Norge.
– Dansk arbetsmarknad kännetecknas av stor rörlighet. Tillgången till fasta anställningar är dock god eftersom anställningsskyddet inte är starkare för fasta jobb än för tidsbegränsade.
– I den svenska varianten kombineras ett relativt starkt anställningsskydd med liberala regler för visstidsanställning vilket har lett till en obalans.

TCO och LO har anmält Sverige till EU för missbruk av visstidsanställningar och enligt en undersökning som TCO nyligen gjort har 65 000 personer varit visstidsanställda hos en och samma arbetsgivare i mer än fem år.
Jenny Grensman

Här kan du läsa mer om avhandlingen The Impact of institutions on mobility, labour adjustments and cooperation in the Nordic countries

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.