Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemSpeakers corner"Lika lön för lika arbete"

”Lika lön för lika arbete”

KTH följer inte de ersättningsnivåer för stipendiater som Svenska institutet satt upp, skriver den lokala Saco-föreningen. KTH:s nya beslut om nivåerna visar på godtycklighet och drabbar många individer ekonomiskt, enligt Kristina Östman, doktorandansvarig och Lars Abrahamsson, vice ordförande.

På KTH finns idag över 1 600 verksamma doktorander. Dessa utför samma arbete – de forskar tillsammans, skriver artiklar tillsammans, tar kurser tillsammans. Trots det har de ofta helt olika villkor och rättigheter.

Den största andelen, drygt 1 000 personer, är anställda och har rätt till sådant många av oss ser som självklart. De har kollektivavtalade tilläggsförsäkringar, pensionsavsättningar och löner, rätt till de allmänna trygghetssystemen i form av föräldraledighet, sjukpenning, arbetslöshetskassa och liknande.

Allt detta kan den näst största doktorandgruppen på KTH, stipendiaterna, bara drömma om. KTH:s stipendiefinansierade doktorander, cirka 250 personer, betraktas juridiskt sett inte som löntagare och saknar helt nationella regelverk som reglerar deras ersättningsnivåer.

För oss i Saco-S KTH är denna finansieringsform oacceptabel och vi arbetar aktivt för att alla doktorander på KTH ska ha anställning. Tills det sker är det av största vikt att tillvaron för alla doktorander blir så dräglig som möjligt.

Fram tills 2009 var ersättningsnivåerna för stipendiater helt oreglerade och låg ofta mellan 5 900 och 8 000 SEK/månad. Efter nationellt och lokalt opinionsarbete från fackförbund och kårer tog rektor på KTH beslut om att inga doktorander på KTH skulle ha ersättningsnivåer lägre än de satta av Svenska institutet (Si).

Nivån låg då på 12 000 SEK per månad. Där låg den till september 2013, då den höjdes till 15 000 SEK. Som jämförelse låg då KTH:s lönestege för anställda doktorander på 25 700–30 750 SEK.

Trots liggande rektorsbeslut om att följa Si:s nivåer och trots att Si fattade beslut om höjda nivåer redan i november 2012 vidtogs inga åtgärder av KTH. När vi, och de berörda doktoranderna, förväntade oss en omedelbar höjning av ersättningarna svarade KTH med tystnad.

Informationen har trots påtryckningar varit bristfällig gentemot såväl berörda doktorander som fackliga organisationer och kår. Ett fåtal doktorander har fått utbetalningar enligt gällande beslut några enskilda månader, för att sedan få besked om att inga fler utbetalningar kommer ske i nuläget.

Istället för att leva upp till sina åtaganden genom tidigare tagna beslut har KTH:s ledning nu valt en egen lösning. Enligt ett nytt beslut från 27 januari 2014, som Saco-S förklarat sig oeniga mot, ska ersättningen för doktorander antagna efter 1 januari 2014 som lägst vara i nivå med Si:s nivå vid antagningstillfället.

Ersättningen följer alltså inte längre Si:s nivåer. För doktorander antagna före 1 januari 2014 kommer utlovad ersättning betalas för perioden 1 september 2013–30 juni 2014, varpå miniminivån återgår till den lägre nivån.

Utöver att detta märkliga beteende från KTH:s sida visar på godtyckligt myndighetsutövande, drabbas många individer ekonomiskt då de redan räknat hem inkomstökningen och anpassat sina utgifter därefter.

Beslutet slår nästan uteslutande mot KTH:s internationella doktorander, och de med de lägsta ersättningsnivåerna är typiskt kommande från utvecklingsländer. Internationaliseringen av högskolorna för med sig många möjligheter – rekryteringsmöjligheter för svenska företag, spridandet av en bild av Sverige som ett land, och KTH som ett lärosäte, som man gärna upprätthåller och skapar samarbeten och affärer med. Inte minst får vi mer levande forskningsmiljöer där dagligen nya blandningar av idéer och erfarenheter utbytes.

För att ta vara på dessa möjligheter krävs en annan människosyn än den KTH:s ledning visar bland annat genom detta beslut. Att ha utomeuropeisk bakgrund ska inte vara skäl för underbetalning eller otrygghet. Vill KTH:s ledning ytterligare bekräfta uppdelningen av unga forskare? Lika lön, och lika rättigheter, för lika arbete!

Kristina Östman, doktorandansvarig Saco-S KTH
Lars Abrahamsson, vice ordförande Saco-S KTH

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.