Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemSpeakers corner"Lika lön för lika arbete"

”Lika lön för lika arbete”

KTH följer inte de ersättningsnivåer för stipendiater som Svenska institutet satt upp, skriver den lokala Saco-föreningen. KTH:s nya beslut om nivåerna visar på godtycklighet och drabbar många individer ekonomiskt, enligt Kristina Östman, doktorandansvarig och Lars Abrahamsson, vice ordförande.

På KTH finns idag över 1 600 verksamma doktorander. Dessa utför samma arbete – de forskar tillsammans, skriver artiklar tillsammans, tar kurser tillsammans. Trots det har de ofta helt olika villkor och rättigheter.

Den största andelen, drygt 1 000 personer, är anställda och har rätt till sådant många av oss ser som självklart. De har kollektivavtalade tilläggsförsäkringar, pensionsavsättningar och löner, rätt till de allmänna trygghetssystemen i form av föräldraledighet, sjukpenning, arbetslöshetskassa och liknande.

Allt detta kan den näst största doktorandgruppen på KTH, stipendiaterna, bara drömma om. KTH:s stipendiefinansierade doktorander, cirka 250 personer, betraktas juridiskt sett inte som löntagare och saknar helt nationella regelverk som reglerar deras ersättningsnivåer.

För oss i Saco-S KTH är denna finansieringsform oacceptabel och vi arbetar aktivt för att alla doktorander på KTH ska ha anställning. Tills det sker är det av största vikt att tillvaron för alla doktorander blir så dräglig som möjligt.

Fram tills 2009 var ersättningsnivåerna för stipendiater helt oreglerade och låg ofta mellan 5 900 och 8 000 SEK/månad. Efter nationellt och lokalt opinionsarbete från fackförbund och kårer tog rektor på KTH beslut om att inga doktorander på KTH skulle ha ersättningsnivåer lägre än de satta av Svenska institutet (Si).

Nivån låg då på 12 000 SEK per månad. Där låg den till september 2013, då den höjdes till 15 000 SEK. Som jämförelse låg då KTH:s lönestege för anställda doktorander på 25 700–30 750 SEK.

Trots liggande rektorsbeslut om att följa Si:s nivåer och trots att Si fattade beslut om höjda nivåer redan i november 2012 vidtogs inga åtgärder av KTH. När vi, och de berörda doktoranderna, förväntade oss en omedelbar höjning av ersättningarna svarade KTH med tystnad.

Informationen har trots påtryckningar varit bristfällig gentemot såväl berörda doktorander som fackliga organisationer och kår. Ett fåtal doktorander har fått utbetalningar enligt gällande beslut några enskilda månader, för att sedan få besked om att inga fler utbetalningar kommer ske i nuläget.

Istället för att leva upp till sina åtaganden genom tidigare tagna beslut har KTH:s ledning nu valt en egen lösning. Enligt ett nytt beslut från 27 januari 2014, som Saco-S förklarat sig oeniga mot, ska ersättningen för doktorander antagna efter 1 januari 2014 som lägst vara i nivå med Si:s nivå vid antagningstillfället.

Ersättningen följer alltså inte längre Si:s nivåer. För doktorander antagna före 1 januari 2014 kommer utlovad ersättning betalas för perioden 1 september 2013–30 juni 2014, varpå miniminivån återgår till den lägre nivån.

Utöver att detta märkliga beteende från KTH:s sida visar på godtyckligt myndighetsutövande, drabbas många individer ekonomiskt då de redan räknat hem inkomstökningen och anpassat sina utgifter därefter.

Beslutet slår nästan uteslutande mot KTH:s internationella doktorander, och de med de lägsta ersättningsnivåerna är typiskt kommande från utvecklingsländer. Internationaliseringen av högskolorna för med sig många möjligheter – rekryteringsmöjligheter för svenska företag, spridandet av en bild av Sverige som ett land, och KTH som ett lärosäte, som man gärna upprätthåller och skapar samarbeten och affärer med. Inte minst får vi mer levande forskningsmiljöer där dagligen nya blandningar av idéer och erfarenheter utbytes.

För att ta vara på dessa möjligheter krävs en annan människosyn än den KTH:s ledning visar bland annat genom detta beslut. Att ha utomeuropeisk bakgrund ska inte vara skäl för underbetalning eller otrygghet. Vill KTH:s ledning ytterligare bekräfta uppdelningen av unga forskare? Lika lön, och lika rättigheter, för lika arbete!

Kristina Östman, doktorandansvarig Saco-S KTH
Lars Abrahamsson, vice ordförande Saco-S KTH

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?