Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenHyckleri till middag

Hyckleri till middag

Såg ni i helgen, om de svenska smågrisarna som exporteras till Polen och Tyskland för att svenska slakterier inte tar emot dem? Avsättningen för svenskt griskött minskar eftersom det är dyrare än det importerade.
Grisarna kommer tillbaka som billig utländsk gris istället och vi slipper betala för det djurskydd och de regler som gör svensk djurhållning litet bättre än annan.

Inget gör oss svenskar så upprörda som när djur behandlas illa. Tyvärr blir vi inte så upprörda att vi är beredda att betala mer för att de behandlas väl. I Danmark, som är en stor exportör av fläskkött, har man funnit MRSA, multiresistenta bakterier som kan smitta över till människor i 8 av 10 testade grisar. ”God middag” kan man säga, men ändå fortsätter köttkonsumtionen att öka samtidigt som svenska producenter får allt svårare att sälja sitt dyrare kött.
Det är som med mycket annat. Fast det gör oss inte lika upprörda som när det är djur inblandade. Några hundra innebrända arbetare i Bangladesh väger lätt mot en misshandlad kinesisk angorakanin. Därför är det tröjorna med angora som försvinner ur sortimentet, inte alla andra (i sanning sjukt) billiga kläder.
Alla undersökningar visar att ett fast jobb med kollektivavtal och goda villkor är det som ungdomar drömmer om. Men istället för att politikerna tar strid för den svenska modellen ökar vi möjligheterna till visstidsanställningar så att inte arbetsgivarna ska behöva ta så stora risker. Och kollektivavtal tycker vi är en mental hygienfaktor men inte när vi ska ha nya it-bolag eller någon som städar. Nej då ska det vara billigt. Litet skit i hörnen och buggar i systemet kan vi ta – bara det är billigt.
Prisjakten har tagit över mycket av långsiktigt kvalitetstänk inom de flesta områden. Vi vill gärna ha kvalitet och välfärd men inte om den kostar nåt. Att trygga människor som har råd att skaffa bostad och vet att de inte förlorar jobbet hur som helst är mer produktiva och innovativa vet vi. Men vi är inte beredda att kämpa för att värna regler och lagar som upprätthåller det system som tog våra förfäder decennier att få till. Och att allt har ett pris – grejer som inte håller, villkor som inte håller, jobb som inte håller, det vill vi inte förstå.
God Middag.jennybyline

3 KOMMENTARER

  1. En viktig parameter är väl att det ekologiska grisköttet ofta är slut i affärerna och ekologisk kyckling går knappt att få tag på och när det gör det är priserna skyhöga, men det säljer ändå. Det finns två kategorier; superbilligt kött (som jag personligen tycker att det känns olustigt att äta), samt ekologiskt (som ibland är svenskt, ibland utländskt).

  2. Det finns I bekantskapskretsen många rika, välavlönande som är stolta när de gjort ett billigt inköp. Sveriges bönder har mycket hårda djurskyddskrav jämfört med utlandet. Detta vill svenska folket. Men vill de verkligen det? Väldigt få vill betala kostnaden. Att stå upp I handling för sina åsikter har blivit mycket sällsynt I Sverige. Att prata politiskt korrekt kostar inget .

  3. Media har missat en viktig detalj!
    Huruvida vi som enskilda konsumenter har någon chans att påverka kommuner/landsting, matproducenter och restauranger att köpa in det kött som ”det djurskydd och de regler som gör svensk djurhållning litet bättre än annan”.
    Alltid/oftast skuldbeläggs enskild individ som orsakare till att högt ställd moral inte efterlevs, när det snarare är snödda ekonomiska incitament som ligger bakom.
    Jag ser fram emot den först skrivna artikeln i detta ämne.

    /God middag till dig som inte själv kan välja matbespisning!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.