Skickliga forskare och studenter från länder utanför EU ska få bättre levnads- och arbetsvillkor när de kommer till ett medlemsland.
Skickliga forskare och studenter från länder utanför EU ska få bättre levnads- och arbetsvillkor när de kommer till ett medlemsland.
Många av världens bästa forskare och innovatörer söker sig enligt Europeiska kommissionen hellre till USA eller Japan än till EU. Både USA och Japan spenderar en större andel av sin BNP på forskning och utveckling än vad EU gör. För att höja medlemsländernas konkurrenskraft på lång sikt stöttar nu Europaparlamentet det förslag som innebär att skickliga studenter och forskare från tredje land ska få bättre villkor när de kommer till EU.
Personer ska efter avslutade studier eller forskning ha rätt att stanna i landet under 18 månader, i stället för de 12 månader som tidigare föreslagits, för att arbeta eller för att starta företag, enligt Europaparlamentets förslag.
De nya reglerna ska också förtydliga vad som gäller för inresa och uppehållstillstånd för bland annat utländska praktikanter och skolelever. Medlemsländerna ska inte få kräva överdrivna eller oproportionerliga avgifter för ansökningar och ansökningarna ska godkännas eller avslås inom 30 dagar, enligt förslaget.
Enligt Cecilia Wikström (FP), som har lett Europaparlamentets arbete med reglerna, leder fler utländska studenter, forskare och internationella utbyten till ekonomisk tillväxt och främjar innovation. Det skapar också fler jobb på sikt.
– Andra länder i andra delar av världen lyckas bättre än vi med att locka till sig kompetent arbetskraft, medan vår ibland komplicerade byråkrati och tilltagande skepsis i många medlemsländer gentemot immigranter kan skrämma bort människor. Det är viktigt att vi nu förbättrar situationen och ger tydliga, enkla regler för att öka EU:s attraktivitet, säger hon i ett pressmeddelande.
Frågan ska behandlas i ministerrådet, för att sedan förhandlas med Europaparlamentet.
Läs mer om förslaget här.
Läs tidigare artikel om arbetet här.
Ania Obminska